Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen tar bort dagbarnvårdare

Dagbarnvårdarverksamheten i Laxå läggs ner. Anledningen är att ingen har sökt tjänsten som den tredje dagbarnvårdaren i kommunen.

Annons

Laxå kommun har alltid kunnat erbjuda barn en plats hos en dagbarnvårdare i stället för i en förskola.

Under många år hade kommunen tre dagbarnvårdare som hjälptes åt. En av de tre ska gå i pension vilket innebär att det är två dagbarnvårdare kvar.

Hjälper varandra

Vid ledighet och sjukdom passar dagbarnvårdarna varandras barn. Efter diskussioner visade det sig inte vara hållbart med endast två dagbarnvårdare. En tredje tjänst lystes ut, men ingen nappade. Eftersom det inte är hållbart med två dagbarnvårdare så kommer verksamheten inte att fortsätta.

Placeras på förskolor– Det är jättetråkigt. Vi vill inte ta bort tjänsterna men vi tvingas till det. Rektorn har talat mycket med de två kvarvarande dagbarnvårdarna, säger Margareta Zetterlund, skolchef i Laxå kommun.

De två kvarvarande dagbarnvårdarna blir inte uppsagda utan de kommer att ingå i förskolans verksamheter. Barnen som i dag går hos dagbarnvårdarna kommer i början av hösten att placeras på kommunens olika förskolor beroede på önskemål.

Ger minskad kostnad

Under våren 2013 måste en lösning hittas för de barn som tillkommer och inte får plats på de förskoleavdelningar som finns i dag. En permanent lösning i lokalfrågan måste vara klar till hösten 2013 för barnen i förskolan och upp till skolår tre som bor på Kanalsidan.

Att dagbarnvårdarverksamheten läggs ner medför en kostnadsminskning för budgetåret 2012 med cirka 450 000 kronor.

Stänger inte dörren

Barn- och utbildningsnämndens ledamöter beslutade tidigare i veckan att ta bort dagbarnvårdarverksamheten från och med augusti 2012.

Ledamöterna stänger dock inte dörren helt inför framtiden. Finns det tre personer som vill arbeta som dagbarnvårdare kommer frågan att tas upp igen.

Mer läsning

Annons