Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunsammanslagning ska utredas

Kommunsammanslagning. Laxå kommun kommer att lyfta upp frågan på bordet.

Annons

Laxå kommuns dåliga ekonomi handlade den största debatten om på kommunfullmäktigemötet igårkväll. Ekonomichefen Cecilia Aldén berättade om hur läget är. Laxå kommun gick förra året back 10, 6 miljoner och Laxå kommun med sina bolag gick back 28,6 miljoner kronor. Den stora anledningen till det negativa resultatet är nedskrivningarna av värdet på Laxå kommuns fastigheter.

Kommunstyrelsens ordförande, Tommy Holmquist (S), inledde debatten med att säga att år 2011 var ett turbulent år. Han påpekade även flera positiva saker som Laxå kommun har gjort under året.

– Vi kommer att jobba bort underskottet.

Gustaf Beck-Friis (M) gav ett exempel att för att få igen 28,6 miljoner kronor så skulle kommunalskatten behöva höjas till 2,80 kronor. Han påpekade att politikerna behöver lyfta upp frågan om en kommunsammanslagning.

– Jag blir ledsen och det känns tungt. Vi bör samarbeta mer med andra kommuner. Vi kan gå ett steg längre till en kommunsammanslagning. Vi borde lyfta upp frågan på bordet.

Klas-Göran Vilgren (V) höll med om att det blir ett stålbad framöver.

– Vi kan inte ha allt kvar. Det kommer att bli tufft framöver. Vi kan lyfta frågan om en kommunsammanslagning.

Klas-Göran Vilgren påpekade dock att det inte blev något med den stora regionsammanslagning som det arbetades med under många år.

Tommy Holmquist sa att det inte är så enkelt om Laxå kommun ska slås ihop med en annan kommun.

– Vårt problem är att folk flyttar ut. Hjälps vi åt så löser vi det här. Vi måste göra en realistisk plan.

Cecilia Aldén berättade även att Laxå kommuns likviditet är mycket dålig. Därför har Laxå kommuns bolag tillfrågats om Laxå kommun kan använda bolagens checkkredit på 35 miljoner kronor. Summan Laxå kommun behöver låna är cirka 8 miljoner kronor. Hittills är det två bolag som har svarat.

Ivonny Larsson (C) gav Cecilia Aldén mycket beröm.

– För första gången ser jag siffror. Det är tack vare Cecilia. Bra!

Flera ledamöter nickade instämmande.

Klas-Göran Vilgren undrade vad som händer om likviditeten fortsätter att sjunka. Tvångsförvaltning?

Alla ledamöter var överrens om att det behövs kraftfulla åtgärder och samarbete för att få Laxå kommuns ekonomi på fötter igen.

Mer läsning

Annons