Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunstyrelsen måste spara

Trots positivt resultat måste kommunstyrelsen spara. Tjänstemännen har tagit fram sparförslag för de närmaste åren.
– Likviditetshöjande åtgärder ska prioriteras, säger kommunchef Ronny Johansson.

Annons

Kommunstyrelsen går med plusresultat. Enligt prognos beräknas kommunstyrelsen avsluta året en miljon kronor bättre än budgeterat. Trots positivt resultat kommer även kommunstyrelsen att behöva spara under nästa år. Totalt ligger sparbehovet på 1,8 miljoner kronor. Nu har tjänstemännen tagit fram ett antal sparförslag som politikerna i kommunstyrelsen ska ta ställning till.

– Vi måste rannsaka och titta på alla möjliga områden, säger kommunchef Ronny Johansson.

Tjänstemännen föreslår bland annat att en administrativ tjänst ska tas bort, turistverksamheten läggs ut på entreprenad och att kommunalägd mark ska säljas.

– Vi har mark som vi ska värdera. Man måste fråga sig hur mycket mark ska kommunen äga och vilken typ av mark? förklarar Johansson.

Tjänstemännen föreslår även att polishuset säljs, att flygfältet säljs och att kommunen ska utreder om fler verksamheter är intresserade av att hålla till i Kunskapens hus – alternativt att sälja byggnaden.

– Nästa år måste vi agera, då tappar vi Sydnärkes utbildningsförbund, säger kommunchefen.

De fyra kommunala bolagen bör även granskas för att utreda om delar eller helheter kan säljas, föreslår tjänstemännen. Kommunen äger även två stora förrådsbyggnader, Eldvaktartorp, som i dag främst används av husvagnsägare för vinterförvaring. Dessa förrådsbyggnader och marken runt om föreslås att läggas ut till försäljning.

Dessutom förs det diskussioner om Laxå kommun kan få en gemensam kommunalteknik med Lekebergs kommun och gemensam IT-organisation, ekonomikontor och lönekontor tillsammans med de andra Sydnärkekommunerna.

– Syftet är i första hand att höja kvalitén. Om vi samlar kompetensen blir det lättare att rekrytera. Dessutom kan vi hitta en bättre och effektivare ekonomi, förklarar Johansson.

Mer läsning

Annons