Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kompost för odlingarna

Tivedstorps verksamhet ska innehålla ett miljötänk. Därför ska det i större utsträckning komposteras hushålls- och trädgårdsavfall.

Annons
Personalen fick en duvning om hur en kompost ska skötas för att i kretsloppet ge näringsrik jord tillbaka.

Nyligen gick personalen på Tivedstorp en kurs i kompostering som ett led i den miljö- och klimatanpassning som anläggningen ska jobba efter.

Redan tidigare i år har man infört ett för ändamålet säsongsanpassat sortiment i kaffestugan, både när det gäller lunch och fika.

Hemmagjord glass

– Den är i mycket större utsträckning baserad på närproducerade och ekologiska produkter. Exempelvis hemmagjord glass, lunchsoppor med salladsbuffé och smörgåsar med lammkött eller tivedsrökt skinka, berättar Martha Thernsjö på Tivedstorp.

Av allt som förbrukas i serveringen blir det förstås också en hel del avfall. Men det ska man nu ta till vara på genom förslutna kompostkärl. Klimatpiloten Kerstin Svärd, med 20 år bakom sig som ägare av en handelsträdgård samt som trädgårdslärare, har nu lärt personalen hur de på ett riktigt sätt ska sköta sin kompost.

Blanda allt

– Här blir det ju stor variation av rester. Exempelvis många kaffefilter med sump, äggskal, fiskrens, servetter och annat avfall. Blanda allt och ner i komposten med det, säger hon.

En fördel är att varva med lite tidningspapper, löv, och annat som tas tillvara i trädgården. Sen ska man röra om lite också för att få fart på komposten, och för att den senare ska ge en näringsrik jord.

Hur ska ni använda all fin jord som komposterna ska ge?

– Den ska vi ha till våra egna odlingar, svarar Anders Tivell.

– Meningen är ju att man genom komposten får ett naturligt kretslopp på anläggningen, slår Kerstin Svärd fast.

Mer läsning

Annons