Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konst av klass till adventfirandet

Första skyltsöndagen är sedan många år tillbaka även lika med vernissage för Tivedsbygdens konstförenings adventsutställning. I dag går således startskottet för årets upplaga.

Annons
Sticker ut. Inger Andersson hänger upp sina stickade alster som hon tillverkat genom en amerikansk stickteknik.

Källarlokalen under biblioteket är just nu fylld av konst i alla dess tekniker. Och så brukar det vara när Tivedsbygdens konstförening anordnar sin adventsutställning. Bredd och mångfald är ett koncept som brukar falla i god jord och locka många besökare.

Flera konstformer

En hel del är förstås konst i form av tavlor, både i olja, akvarell och akryl. Men där finns även glas- och porslinsmålning, stickat, virkat, broderat, järnsmide, glasfusing, foto och lyrik, hardanger, trähantverk, vävnader, älgskitspapper och konstkort.

Lite annorlunda är Inger Andersson stickade barntröjor i så kallad ”knit one below”, KOB.

– Det är en amerikansk stickteknik som ger en mycket mjuk och töjbar kvalitet. En slags dubbelstickning där det som ser ut som ett varv, i själva verket är två, berättar Inger som även ställer ut handvävda julkort i damast samt stickade halsband med matchande smycke.

26 utställare

På utställarlistan finns den här gången 26 namn. Flera av dem har funnits med många gånger. Exempelvis Ingrid Bergsten, Ingvar Bilock, Måna N Berger, Ebbe Skoglund och Lennart Lindström.

Men även fem nya kommer att finnas representerade med sin konst. Dessa är Stig Askhem Kumla olja, Jeanette Håkansson Tived glasfusing, Inga-Britt Jansson Örebro olja och akvarell, Birgit Kostenius Kumla olja och akryl samt Ingrid Larsson Nora som visar järnsmide.

Vernissage i dag klockan 13, och därefter är det öppet på bibliotekstider, och utställningen avslutas söndagen den 4 december.

– Vi har fått ihop en mycket trevlig och lyckad utställning som håller hög klass, menar föreningens konstexpert och allt i allo, Evald Gustavsson.

Forntiden. Birgit Kostenius fria tolkningar av hällristningar från bronsåldern.
Glasklart. Jeanette Håkansson använder sig av tekniken glasfusing i sitt skapande.

Mer läsning

Annons