Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kraftig explosion i silo

I nästan en vecka har det brunnit på Laxå Pellets. En svårsläkt brand med stora risker. I går inträffade en mycket kraftig explosion.

Annons

Redan i början av veckan började det brinna i en silo på Laxå Pellets. Under torsdagskvällen inträffade en kraftig explosion och silon totaldemolerades.

- Det här är en otroligt komplicerad och svårsläkt typ av brand, berättar räddningsledare Anders Larsson på Nerikes Brandkår.

Det rör sig om en sluten cistern där pelletsen av ännu okänd anledning har självantänt. Till en början försökte räddningstjänsten tömma silot genom en transportör, men den täpptes igen av det brända materialet.

- Vi stod där med en glödbrand i ett sluten cistern, att välja åtgärd är som att välja mellan pest och kolera. Vi hade två alternativ. Antingen väntar man ut branden och väntar på att silot ska rämna, eller så gör man en lucka och tömmer innehållet. Det är riskfyllt att öppna eftersom man släpper in luft. Men vi valde det och började köra bort pellet och släcka lasten.

Det var först fem timmar senare som explosionen inträffade.

- Det var en enormt kraftig explosion. Det var blandningen av luften och pelletsen som orsakade den. En plåtdörr flög 80 meter och böjde sig runt en balk. Den andra ståldörren har vi inte hittat ännu. En av våra bilar blev inbucklade och cisternen deformerades.

Ingen skadades dock av explosionen, utom Laxå Pellets VD, Gunnar Larsson.

- Ja, det var inte så farligt, det var en träbalk som föll. Jag fick några skråmor.

Hur påverkar det här företaget?

- Rent ekonomiskt påverkar det väldigt mycket. Det är bekymmersamt. Pelletsen som nu är helt obrukbar är värd runt åtta miljoner kronor. Den nu obrukbara silon kan jag inte ens uttala mig om, men det rör sig nog om tvåsiffriga miljoner kronor. Det blir kämpigt med resultatet nu, men vi kommer att klara vinterns efterfrågan ändå tror jag.

Räddningstjänsten fortsätter sitt arbete under dagen och eventuellt även kommande natt beroende på brandens utveckling.

Mer läsning

Annons