Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kräver skärpta rutiner nattetid

Solhöjden och Ramundergården får kritik av Socialstyrelsen. Nu ska boenden skärpa sina rutiner och se över nattbemanningen.

Annons

I november genomförde Socialstyrelsen två oanmälda inspektioner på demensboendena Solhöjden och Ramundergården i Laxå. De gjordes natten mellan den 8 och 9 november och var rutinbesök för att kontrollera att Laxå kommun följer socialtjänstlagen.

Socialstyrelsens syfte var att kontrollera om de som bor på avdelningarna är trygga och säkra under nattetid. För att mäta detta har Socialstyrelsen undersökt om de boende blir inlåsta på natten och hur stor personalbemanningen är. I båda fallen konstaterades att det inte var tillräckligt många som arbetade på demensboendena under natten för att kunna ge de boende trygghet och säkerhet.

Både Solhöjden och Ramundergården fick även kritik för att personalen inte kunde hålla uppsikt över dörren in till avdelningen. I och med detta kunde personalen inte veta om någon boende vill lämna avdelningen eller behöver hjälp på något sätt. De boende lämnades även inlåsta helt utan tillsyn flera gånger per natt. Socialstyrelsen påpekar efter sin inspektion att det fanns personer som blev inlåsta i sina lägenheter utan att det fanns dokumenterat att de ville bli inlåsta. Det är inte lagligt att låsa in någon mot dennes vilja, det räknas som frihetsberövande.

Annette Gustafsson (S), ordförande i social- och omsorgsnämnden, berättar att det inte förekommer något frihetsberövande på Laxå kommuns demensboenden.

Däremot saknas skriftliga rutiner där de boende godkänner att personalen låser dörren under natten.

– Det ska ses över nu, säger Gustafsson.

På Solhöjden upplever social- och omsorgsnämnden ingen personalbrist. Där arbetar normalt två nattpersonal med de 16 boende, skriver Annette Gustafsson i sitt svar till socialstyrelsen. På Ramundergården däremot kan det behövas personalförstärkning under natten.

– De ska göra en rejäl genomgång nu och bland annat titta på schemaläggningen, säger Annette Gustafsson.

Mer läsning

Annons