Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

KS säger ja till gemensam nämnd

Kommunstyrelsen i Laxå säger ja till en gemensam byggnämnd och förvaltning för Askersund, Laxå och Lekebergs kommuner. Bygglovstaxans grundbelopp föreslås höjas till 30 kronor.

Annons

Askersunds, Laxås och Lekebergs kommuner har under våren fattat beslut med innebörden att en gemensam byggnämnd föreslås bildas från och den 1 januari 2011. Samtidigt fick en projektgrupp utreda förutsättningarna för en gemensam byggnämnd och förvaltning. Resultatet blev ett förslag till ett avtal mellan kommunerna och ett förslag till reglemente för den nya nämnden.

Huvudsyftet för Sydnärkes byggförvaltning, som den gemensamma förvaltningen föreslås heta, är att bygga upp och verkställa en väl fungerande kommunal myndighetsutövning inom plan- och byggområdet.

Lokaliserad i Askersund

Sydnärkes byggförvaltning ska vara lokaliserad till Askersund men ha lokal närvaro i Laxås och Lekebergs kommuner.

Sydnärkes byggnämnd ska inrättas av Askersunds kommun och ska ingå i dess politiska organisation.

Inför bildandet av den gemensamma byggnadsnämnden och byggförvaltningen så föreslås det en höjning av bygglovstaxan för Laxås och Askersunds kommuner. Lekebergs kommun har i dag 30 kronor i grundavgift medan Laxå och Askersunds kommuner har 28 kronor. Förslaget är att taxan höjs till 30 kronor. Generellt är bygglovstaxan i Örebro län mycket låg jämfört med Södermanlands län som har 40 till 45 kronor.

Kommunstyrelsen i Laxå kommun sade tidigare ja till att bilda en gemensam byggnämnd och förvaltning med Askersund och Lekeberg samt en höjning av bygglovstaxans grundbelopp till 30 kronor.

– Vi beslutade enligt förslaget och jag tror att vi genom att ha en gemensam byggnämnd och byggförvaltning får bättre service, säger Anna Eriksson, S, kommunstyrelsens ordförande i Laxå.

Ärendet går nu vidare för beslut i kommunfullmäktige som sammanträder på onsdag kväll.

Mer läsning

Annons