Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkliga syföreningen fortsätter att kämpa

Mitt under andra världskriget, 1943, bildades Tiveds kyrkliga syförening. 68 år senare håller ett gäng idoga kvinnor föreningen vid liv, men det har glesnat i medlemsleden.

Annons
Kaffetåren. Runt bordet sitter föreningens kvinnor som blir serverade nybryggt kaffe av Asta Nilssons son Kjell.

Asta Nilsson, 80 år, sitter i sin vackra grönskande och blommande trädgård hemma i Ykullen. I köket håller sonen Kjell på att brygga kaffe i termosar. Asta väntar in kamraterna från syföreningen, det ska hållas våravslutning hemma hos henne.

Asta är veteranen

Föreningen har 68 år på nacken och Asta är en av de äldsta kvarvarande medlemmarna.

– Mamma Agda Persson var med från början, och jag kom väl med tio år senare, runt 1953, berättar hon.

Medlemsantalet har sjunkit och i dag finns ett tiotal kvinnor kvar i föreningen. Till den här vårträffen kommer sex, förutom Asta. Några har fått förhinder, bland annat Anna ”präst” Eriksson, som brukar dyka upp på mötena under året.

– Från början gick vi runt hos varandra, men nu håller vi mest till nere i församlingshemmet vid kyrkan, förklarar Asta.

Inga-Lill Jakobsson flyttade till Tived 1962, och hon lockades snart in i ”syjuntan”.

Syr och pratar

– En grannfru ringde och ville att jag som nyinflyttad skulle komma in och dricka kaffe. Det visade sig att det var symöte och sen dess har jag varit med av och till.

Mötena brukar starta med några beslutspunkter som föreningens ordförande Lena Köster tar upp. Hon har suttit på det uppdraget sedan år 2000, och Lena tar även på sig kassörssysslan. Protokollskrivandet har Asta skött troget i många år, men nu utser man en sekreterare för varje möte.

Dagordningen gås snabbt igenom och sen brukar det bli som vanligt.

– Vi syr, stickar, skrattar och pratar om händelser i bygden, berättar Asta.

Planerar resa

– Hos Asta brukar vi bara ha roligt, så då lämnar vi handarbetet hemma, påpekar Maivor Eriksson.

Viktigaste punkten vid vårträffen i Ykullen var att planera en höstresa och bestämma datum. Det kommer att bli en intressant utflykt till besöksmål som Alvastra kloster, Hede kyrka, Ellen Keys strand, Östergötlands ullspinneri samt Godegård med örtagårdsbesök.

Ordnar lotteri

Men i höst ska det också som vanligt hållas ett höstlotteri, och det med mängder av vackra handarbeten som vinster. För är det något dessa kvinnor kan så är det att hantera synålar, stickor och vävstolar.

– Lotteriet kör vi för att bidra till välgörande ändamål i församlingens anda. Förra året gick pengarna till Hela världeninsamlingen, Lars Petterssons minnesfond samt Göteborgs stadsmission, berättar Lena Köster.

Nu tar syjuntan sommarlov, men i slutet av augusti börjar den igen, och lägger ännu fler år till föreningens samlade protokoll.

Pratglad. Asta tar emot ”gänget” i sin vackra trädgård, och hon berättar gärna om sitt hem och omgivningen.

Mer läsning

Annons