Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lång debatt om budget för 2015

Friskolealternativ i Hasselfors och Tived, satsning på fisketurism och vikten av att klara budgetramarna. Det framfördes när kommunfullmäktigeledamöterna debatterade om budgeten för 2015.

Annons

Den längsta debatten på kommunfullmäktigemötet i Laxå i onsdags kväll handlade om budgeten för 2015 och flerårsplanen för 2016 och 2017.

Kommunchefen Harry Lundin och ekonomichefen Cecilia Aldén inledde debatten med att berätta om en ny styrmodell för att få ett bättre ekonomiskt resultat.

– Det här är början på en resa på kanske tre år. Vi sätter nu grunden, sade Harry Lundin.

Han hoppas även att få kunna föra fler samtal med andra kommuner och se hur de arbetar.

– Laxå kommun finns i ett större sammanhang. Vi kanske inte bara ska titta på grannen, utan på en annan kommun i landet eller i Europa, sade Harry Lundin.

Cecilia Aldén talade om att budgeten för 2015 ska ge ett överskott på 10 miljoner kronor. Det är även planen för år 2016. Totalt omsätter kommunen, enligt Cecilia Aldén, cirka 305 miljoner kronor.

– Med åtgärder ska nämnderna klara sina budgetramar, sade Cecilia Aldén.

Först upp i talarstolen var nya kommunalrådet, Bo Rudolfsson (KD).

– Ett överskott måste vi ha. Vi måste bygga upp soliditeten och lämna platsen ”Sveriges fattigaste kommun”. Vi måste satsa på inflyttning och skapa förutsättningar för att fler ska få arbete.

Richard Nygren (M) nämnde i sitt anförande att det under vintern i år delades ut cirka 1000 broddar till äldre i kommunen för att minska fallskador utomhus.

Ylva von Scheele (M) tackade den föregående majoriteten (Socialdemokraterna och Vänsterpartiet) för en god ekonomi och berättade om barn- och utbildningsnämndens arbete.

– Vi har startat en budgetgrupp. Diskussioner pågår med barn och föräldrar om återflyttning till Finnerödja skola. Vi ska se om det finns friskolealternativ i Hasselfors och Tived. Vi tittar även på en sammanslagning av fritidshemmen i Laxå tätort.

Sara Pettersson (MP) påpekade att turismen är viktig för kommunen. Ett av målen som är uppsatta är att öka gästnätterna i kommunen.

– Jag tycker vi ska satsa på fisketurismen. Laxå har en stor potential med alla gäddsjöar. Jag tycker vi ska försöka ta fram ett fiskekort som gäller i hela kommunen.

Oppositionspartierna, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna, diskuterade de olika målen som majoriteten har satt upp.

– Det som oroar mig nu är att det sveper en privatiseringsvåg över kommunen, sade Klas-Göran Vilgren (V).

Socialdemokraten Kent Gustafsson lämnade över ett yrkande på olika uppdrag som partiet vill att kommunen ska arbeta med. Det handlar bland annat om att utreda sammanslagning av fritidshemmen i Laxå tätort och utreda en organisation om hemtjänstgrupperna till en enhet. Socialdemokraterna vill även att det ska utredas en etablering av fler laddningsställen för el- och hybridbilar.

Kommunfullmäktigeledamöterna avslutade debatten med ett beslut om att godkänna kommunstyrelsens förslag om att godkänna budgeten för 2015 och flerårsplanen för 2016 och 2017.

Mer läsning

Annons