Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Långa distanser på hästryggen

Klapprande hovar, glada skratt och peppande ord hördes på motorstadion i Laxå under lördagen. Då samlades laddade hästar och ryttare som såg framemot en heldag i sadeln.

Annons

Laxåritten är en distanstävling, som innebär att man rider långt. Gårdagens tävling hade klasser för 50, 80 och 120 kilometer.

– Man spenderar hela dagen med sin häst, det är väldigt trevlig. Och så får man vara i naturen och rida på ställen man aldrig kommit till annars, säger Bosse Hansson som är funktionär.

Nerikes distansryttarklubb arrangerar tävlingen för andra året på motorstadion, men har tidigare arrangerat på andra platser. Cirka 50 ryttare var anmälda till start.

När man rider så långt, gäller det att känna sin häst och inte ta i för mycket.

– Man utgår hela tiden från hästens bästa, förklarar funktionären Sofia Larsson

Hon rider själv, även om distanserna inte är de längsta ännu.

– Någon gång i mitt liv ska jag rida 160 kilometer, men jag vet inte när, säger hon med ett skratt.

Innan start måste hästarna kontrolleras av en veterinär. Man kollar bland annat pulsen och att de inte är halta eller skadade någon annanstans. Hästen kontrolleras även under och efter tävlingen.

– Det här är en sport som passar mig och min häst. Man får vara ute i naturen och har ett mål med träningen, säger Carina Appel från Östansjö som började med distansridning förra året. Hon delar intresset med dottern Sanna Wretling.

– Vi har ridit ihop sen jag föddes i princip, ler Sanna.

Även om det är en tävling, menar de att det är god stämning. Alla hjälps åt och ser till att alla mår bra.

– Och vi tävlar inte för att vinna. Vi vill bara bli godkända, säger Sanna.

För vill de tävla i en högre klass, måste de bli godkända två gånger i sin nuvarande. Hästen kollas så att den är i rätt form och att de inte ridit för hårt.

Maxtid på 50 kilometer är sex timmar. 120 kilometer tar hela dagen. En riktig heldag på hästryggen, alltså.

Startklara. Sanna Wretling på hästen Agobra superman och Carina Appel på hästen Gredos ger sig i väg på sin 50 kilometer långa tur i Laxåritten.Foto: Veronica Svensson

Mer läsning

Annons