Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsstyrelsen vill gå vidare med att ge ett förbud

Annons

Peder Eriksson, enhetschef för enheten vatten och miljö på länsstyrelsen i Örebro, kommer att kontakta Tiveds energi för att diskutera ett förbud för verksamheten.

Peder Eriksson säger till NA att länsstyrelsen kommer att följa domslutet i Mark- och miljööverdomstolen. Han tolkar det som står i domen som en rekommendation att ge Tiveds energi ett förbud för verksamheten vid Nyhammarens kraftverk och tillhörande damm i Laxån.

– Så egentligen går domen emot Tiveds energi för vi tänker vidta kraftigare åtgärder. Men först ska vi föra samtal med dem. Vi är nöjda med domstolens beslut fast vi hade tänkt att bolaget skulle få söka ett tillstånd och gå den vägen, säger Peder Eriksson.

Han tror att länsstyrelsen kan komma ett meddela ett förbud mot fortsatt verksamhet under första halvåret 2018.

I domen från 20 oktober skriver Mark- och miljööverdomstolen. "I en situation då det tydlig framgår att verksamhetsutövarens inställning omöjliggör en tillståndsprövning, kan det däremot inte krävas att ett förbud mot fortsatt verksamhet föregås av ett föreläggande att söka tillstånd".

Slutsatsen som domstolen drar är att det inte finns skäl att förelägga bolaget att söka tillstånd för verksamheten och avslår därmed länsstyrelsens överklagande.

Mer läsning

Annons