Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärarförbundet anmäler vikariebrist

Lärarförbundet har för andra gången anmält till Arbetsmiljöverket angående vikariebristen inom grundskolan i Laxå kommun. Lärarförbundet vill ha en vikariepool.

Annons

Under våren gjorde Lärarförbundets avdelning i Laxå flera skrivelser till barn- och utbildningsnämnden om att det saknades vikarier inom grundskolan, främst på högstadiet. Lärarförbundet framförde en önskan om en vikariepool.

Lärarförbundet anmälde även vikariebristen till Arbetsmiljöverket då lektioner på högstadiet ställdes in då det saknades lärare. Enligt Förbundet hände det även att en lärare fick undervisa i två klasser samtidigt eller att resurspersonal fick ta hand om klasser. Det medförde att elever i behov av särskilt stöd blev utan stöd.

Vikariebristen medförde ohälsa och arbetsmiljörisker, enligt Lärarförbundet.

En vikariepool har ännu inte införts. Därför skickade Lärarförbundet i slutet på september på nytt in en anmälan till Arbetsmiljöverket. I anmälan skriver de följande: ”Vi vill återuppta ärendet då arbetsgivaren inte har vidtagit några åtgärder”.

Enligt Margaretha Zetterlund, skolchef i Laxå kommun, finns det inte utrymme för en vikariepool under 2014.

– Vi har inte ekonomiskt utrymme i budget 2014.

Kommer ni att titta på en vikariepool inför kommande budget?

– Vi har inte satt i gång budgetarbetet än. Det gör vi i oktober.

Vad ska ni göra för att det inte ska bli inställda lektioner?

– Vi har annonserat efter timvikarier och för närvarande skolar vi in fyra timvikarier till årskurs fyra till nio och ett flertal timvikarier till årskurs ett till tre och fritids, säger Margaretha Zetterlund.

Mer läsning

Annons