Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Laxå anmäler sig själva

Laxå kommun har gjort en lex Sarah-anmälan mot sig själv. En praktikant på ett särskilt boende ger kommunen kritik.

Annons

I maj månad praktiserade en elev från omvårdnadsprogrammet på en enhet på ett särskilt boende i Laxå kommun. Eleven ansåg att personalen på boendet inte hade ett bra bemötande och att en brukare på boendet inte fick duscha fastän detta behövdes. Eleven framförde även kritik angående att de boende hade för få aktiviteter. Nu har Laxå kommun gjort en anmälan mot sig själva, en så kallad lex Sarah.

– Vi har tagit elevens upplevelser på allvar och gjort en utredning, säger socialchef Thorsten Holgersson.

Thorsten Holgersson berättar att han har pratat med all personal på den berörda enheten och inte kunnat konstatera några missförhållanden.

– Min upplevelse är att personalen är måna om de äldre.

Dock upplevs enheten som sluten eftersom personalen inte arbetar på de andra avdelningarna på det särskilda boendet. Övriga avdelningar har scheman som göra att de cirkulerar på de olika enheterna. Och nu ska även den anmälda enhetens personal börja arbeta på fler avdelningar.

– Det ska bli ett nytt schema där personalen går runt mer, så det inte blir så slutet, säger Holgersson.

För att kunna aktivera de boende mer under dagarna behöver dagpersonalen mer tid med brukarna. Därför ska kommunen även undersöka om några av de arbetsuppgifter som utförs av dagpersonalen i stället kan göras av nattpersonalen.

Dessutom ska den berörda enhetens personal få mer handledning.

– Det är jobbigt att arbeta med dementa. Personalen behöver få mer handledning, säger Thorsten Holgersson.

Fotnot: Lex Sarah innebär att alla som är verksamma inom äldreomsorg eller inom omsorg av funktionshindrade ska värna om att dessa får god omvård och lever under trygga förhållanden. Om missförhållanden uppmärksammas ska detta anmälas.

Mer läsning

Annons