Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Laxå bygger eget arkiv för 2,4 miljoner

Laxå kommun ska få ett nytt eget arkiv för alla kommunens handlingar. Närmare 2,4 miljoner beräknas ombyggnationen av källarlokalen kosta.

Annons

I dag finns en stor del av kommunens arkiv i osorterade lådor i bergrum i Kvarntorp. Dessutom är ytterligare handlingar arkiverade på flera olika platser runt om i kommunen. Detta system gör dels att det är svårt att veta var en specifik handling finns, dels att det tar tid att få fram handlingen då kommunens tjänstemännen själva måste åka till Kvarntorp och leta reda på den.

Nu har kommunstyrelsen beslutat att Laxåhem ska bygga ett arkiv för kommunens alla handlingar under biblioteket i Laxå.

Har ni råd att bygga ett nytt arkiv när kommunen går minus?

– Det är tvärt om, vi har inte råd att inte göra detta, säger kommunstyrelsens ordförande Tommy Holmqvist (S).

Han berättar att kommunen har en anställd arkivarie som kan jobba med detta på heltid men att denne går i pension nästa sommar. I och med det måste arbetet med det nya arkivet komma i gång så snabbt som möjligt.

Tommy Holmqvist berättar att biblioteksbyggnaden ägs av Laxåhem och att kommunen hyr lokalen av dem. Det är Laxåhem som bekostar det nya arkivet, kostnaden för kommunen blir hyra och driftkostnad.

– På sikt räknar vi med att detta inte blir dyrare än i dag, säger Holmqvist.

Till en början diskuterades flera olika alternativ för var kommunarkivet skulle kunna ligga, bland annat föreslogs Kunskapens hus.

Men eftersom hela arkivet inte skulle få plats på ett våningsplan skulle den lösningen kräva mer personal, enligt Holmqvist.

I stället bestämdes att källarlokalen under biblioteket var lämpligast. Lokalen är mycket stor och dessutom finns det kontorsutrymmen som skulle kunna användas av exempelvis dem som släktforskar.

I och med att arkivet ligger under biblioteket kan bibliotekspersonalen även ansvara för arkivet.

Ombyggnationen av bibliotekets källare kommer att bli ganska omfattande eftersom lokalen måste göras säker för vattenläckage, berättar Leif Johansson, förvaltare på Laxåhem.

Hela ombyggnationen inklusive de nya arkiveringshyllorna beräknas kosta närmare 2,4 miljoner kronor.

Närmast ska Laxåhem genomföra en offentlig upphandling för ombyggnationen. Tidigast i höst beräknas byggarbetet starta och sedan pågå i två, tre månader, enligt Leif Johansson.

Mer läsning

Annons