Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Laxå centrum och E 20 knyts ihop

Handeln ökar vid E 20 och minskar i Laxå centrum. Laxå kommun arbetar nu för att locka in fler besökare från E 20 för att få fart på handeln inne i Laxå.

Annons
Centrum. Handeln i Laxå har förflyttats från Järnvägs-gatan till torget i Laxå och vid E 20. Frågan är hur Laxå kommun ska locka trafikanterna på E 20 till torget i Laxå cent-rum.  Foto: Tove Svensson

I början av 1900-talet låg handeln utmed Järnvägsgatan i Laxå. Efter mitten av 1950-talet flyttades handeln allt närmare Travernagatan och torget i Laxå. I dag bedrivs det handel vid torget, men allt fler butiker öppnas vid E 20.

– Vi ser en ny marknad vid E 20. Många åker förbi några gånger, innan de stannar. E 20 är en marknad ut-över närbefolkningen, säger Mats Fransson, näringslivs- och utvecklingschef i Laxå kommun.

Det byggs just nu en cirkulationsplats vid E 20 i Laxå för att förbättra trafiksäkerheten. För en tid sedan blev det klart att ett handelshus ska byggas vid cirkulationsplatsen. Där kommer bland annat Dollar Store att öppna. I dagsläget förs det diskussioner med fler intressenter. Laxå kommun arbetar även med hur Laxå centrum kan knytas ihop med E 20.

– Den stora utmaningen för oss är att knyta ihop cent-rum med E 20 och inte ödelägga centrumbilden. Vi har gjort ett försök med flaggor och skyltar utmed Röforsvägen.

Enligt Mats Fransson finns det en centrumgrupp som tittar på hur Laxå centrum och E 20 kan utvecklas. Centrumgruppen består av Laxå kommun, fastighetsägare och ägare till flera centrumbutiker. Gruppen träffas ungefär varannan månad.

En fråga som togs upp i gruppen och som sedan blev verklighet var att öppna upp en enkelriktad bilväg till torget från Röforsvägen.

– Den öppnades upp för att besökare enklare skulle komma till torget. Vi skapade även nya parkeringsplatser runt torget. Vi vill göra centrum attraktivt, säger Mats Fransson.

Bröderna Pär och Stefan Jinnestrand äger Rastpunkt Laxå som ligger vid E 20 sedan tio år tillbaka. De tror båda på två handelskluster. Ett i centrum vid torget och ett vid E 20.

– Vi har cirka 200 000 fordon som stannar per år hos oss. Kan vi få ner dem till centrum är det oerhört positivt, säger Stefan Jinnestrand.

– Det är viktigt att erbjuda de som sitter i andra lokaler i Laxå att flytta till torget eller E 20, säger Pär Jinnestrand.

Laxåhem AB arbetar i dagsläget med att försöka stötta upp handeln i centrum.

– Vi vill få in fler aktörer och hyresgäster, säger Sören Skårsjö, vd för AB Laxåhem.

Jessica och Mikael Klockare driver sedan tre år tillbaka Leksaksstoppet vid E 20. Innan de öppnade butiken tittade de på flera lokaler i både Laxå centrum och vid E 20. Till slut valde de en lokal vid E 20.

– Vägen gjorde att vi valde den lokal vi gjorde. Utan vägen skulle vi inte ha överlevt, säger Jessica Klockare.

Jessica Klockare tror att ett fik vid Midsommar- badet skulle hjälpa till att leda in fler besökare till Laxå centrum.

Mikael Klockare tror på att om alla företagare hjälps åt så blir flödet av kunder större.

Två kluster. Bröderna Pär och Stefan Jinnestrand tror på två kluster med handel i Laxå. Vid torget i Laxå centrum och vid E 20. Foto: Tove Svensson

Mer läsning

Annons