Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Laxå-Fredrik fortsätter sikta högt

Det är utmaningarna som lockar honom. Och eftersom livet är så kort och vi alla vet att vi ska dö så gäller det att fylla tillvaron med mening, säger äventyraren Fredrik Sträng.

Annons

Han får ofta svara på frågan vad som driver honom och om han har en dödslängtan men snarare är det tvärtom, han älskar livet och vill ta vara på det. Och så ju naturen så vacker när du nått toppen, säger han.

Fredrik Sträng har i 14 år kunnat titulera sig professionell äventyrare och är medlem i ärevördiga Explorers club tillsammans med kändisar som Buzz Aldrin, mannen som 1969 promenerade runt på månen.

Han har bestigit Mount Everest och försökt sig på det svåraste av allt, K 2 i Pakistan, men den gången fick han avbryta. Vädret var för lynnigt.

– Kanske blir det ett nytt försök någon gång i framtiden. Klättring handlar om 80 procent mental styrka, det gäller att vårda sinnet och tankarna inte bara tänka på fysisk styrka, säger han.

Den närmaste tiden ägnar han dock åt lite snällare saker. Den 7 februari går Skistar Everest Challenge av stapeln i Hammarbybacken i Stockholm.

–Det blir årets tuffaste löpar- och klättringstävling, lovar Fredrik Sträng.

Syftet är att efterlikna de förhållanden som råder på Mount Everest. Varje lördag träffas ett gäng entusiaster vid Hammarbybacken och extremtränar tillsammans med Fredrik.

Helena Sträng

Läs en längre intervju med Fredrik Sträng i dagens papperstidning eller köp NA digitalt här.

Mer läsning

Annons