Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Laxå gör sig redoför flyktingbarnen

Den 18 maj kommer de första ensamkommande flyktingbarnen till Tivedsgården. Men först måste personal anställas, gode män hittas och boendet göras redo.
– Jag tror vi klarar det, säger projektledare Ann Lindvall.

Annons
Ann Lindvall.

Nu har Laxå kommun tecknat de slutgiltiga avtalen med Migrationsverket. Laxå åtar sig att ha plats för 15 ensamkommande flyktingbarn, de första kommer den 18 maj. Barnen och ungdomarna kommer att bo på Tivedsgården i Finnerödja. Just nu går Laxå kommunfastigheter igenom lokalerna och rättar till eventuella brister, exempelvis kontrolleras brandlarm och låsanordningar.

– Några av rummen kommer att användas på lite andra sätt än tidigare så det blir några små ombyggnationer, säger projektledare Ann Lindvall.

Bland annat kommer ett av rummen bli till ett datarum.

Hittills har tre av fyra avdelningar på äldreboendet Tivedsgården stått tomma men ändå kostat Laxå kommun hyrespengar. I och med att Tivedsgården nu blir boende för ensamkommande flyktingbarn räknar kommunen med att spara 700 000 kronor per år.

Ann Lindvall berättar att Laxå kommun får ett statsbidrag för de ensamkommande flyktingbarnen per dygn och plats.

– Varje ungdom får 1 900 kronor per dygn. Det ska gå till lokalhyran, personal, mat, bilar, fritid, tolkar, ja till allt.

Totalt kommer Laxå kommun att få cirka 10 miljoner kronor per år av staten för de 15 platserna.

Drygt två veckor innan de första flyktingbarnen anländer till kommunen ska Tivedsgårdens personal få en introduktion. I slutet av denna vecka räknar Ann Lindvall med att arbetsintervjuerna är klarar och att personalen kan anställas.

– Vi har fått ett bra underlag och har tillräckligt många att välja på.

Tolv personer kommer att få en så kallad tillsvidareanställning och tre personer kommer att anställas i fyra månader, berättar Ann Lindvall.

Fortfarande söker Laxå kommun efter gode män till de ensamkommande flyktingbarnen. Dessa personer kommer att ha det juridiska ansvaret för ungdomarna, medan boendets personal kommer ha det praktiska och omvårdande ansvaret.

– Helst vill vi ha 15 stycken gode män, en till varje barn, säger Ann Lindvall.

Alla gode män får en ersättning på cirka 2 000 kronor i månaden. Den som är intresserad av att bli gode man kan kontakta Ann Lindvall genom kommunens växel.

Tisdagen den 22 mars kommer chefen för boendet för ensamkommande flyktingbarn i Karlskoga till Finnerödja för att berätta för allmänheten om Karlskogas verksamhet.

15 platser

Laxå kommun kommer att ta emot ensamkommande flyktingbarn från 15 års ålder.

Kommunen kommer att ta emot både pojkar och flickor.

Barnen kommer att bo på Tivedsgården i Finnerödja som tidigare varit äldreboende med 14 lägenheter. Lägenheterna har egen dusch, toalett och trinettkök.

Kommunen behöver bara göra små förändringar för att Tivedsgården ska kunna bli boende för ensamkommande flyktingbarn. Totalt kommer det att finnas 15 platser.

Boendet kommer att drivas av Laxå kommun i egen regi med hjälp av statsbidrag.

Mer läsning

Annons