Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Laxå inför avgift på pappersfakturor

Avgift på kommunala pappersfakturor, justerade budgetramar och Socialdemokraternas nya partiföreträdare. Det var lite av vad som presenterades på onsdagens sammanträde i kommunfullmäktige.

Annons
Nya partiföreträdare. Therese Magnusson, Kenth Gustafsson och Christer Johansson efterträder Tommy Holmquist som partiföreträdare för Socialdemokraterna i Laxå. De presenterades på onsdagens sammanträde i kommunfullmäktige.

LAXÅ. Med 60 punkter på dagordningen kunde fullmäktigemötet ha blivit en riktig långbänk. Men det blev det inte, eftersom tillsättningen av alla de politiska posterna inför den nya mandatperioden gick snabbt och effektivt.

– Med en genomsnittstid på cirka 15 sekunder per val så klarade vi det här bra, sa ordförande Arild Wanche (KD) efter mötet.

Budgetramarna för 2015 antogs.

– Vi har justerat ramarna i vår budget, för vi har helt enkelt inte hunnit göra en ny, sa kommunstyrelsens ordförande Bo Rudolfsson (KD). Ett skäl är att kommunstyrelsen tog över redan i höstas och har haft fullt upp sedan dess.

– Har budgeten justerats utifrån den tidigare majoritetens förslag? undrade Klas-Göran Vilgren (V).

Bo Rudolfsson sa att justeringar gjorts i den riktningen, för enkelhetens skull, men att den skulle kompletteras och vara komplett till kommunfullmäktige den 11 februari 2015.

– Annars hade vi haft två parallella budgetar, vilket hade blivit ännu krångligare, sa Bo Rudolfsson.

– Det här är samma budget som vi förespråkade inför semestern. Jag yrkar med glädje bifall till budgetramarna, sa Tommy Holmquist, avgående partiföreträdare för Socialdemokraterna. Även oppositionen ska komplettera sin budget till februari, tillade han.

Kommunfullmäktige beslutade att inte ändra taxorna för avlopp, slamtömning och avfall för 2015. En avgift på 25 kronor att läggas på alla pappersfakturor under nästa år. (Avgiften gäller dock inte fakturor från Laxå Vatten). Att betala via elektronisk faktura eller autogiro blir avgiftsfritt. Skälet är att minska administrationen.

– Det här slår mot de svagaste i samhället. De som inte har möjlighet att använda dator kommer att drabbas, och vi vill inte straff-förelägga dem. Vi yrkar avslag, sa Tommy Holmquist (S) och fick medhåll av V.

– Datoriseringen kommer att fortsätta oavsett om vi tycker det är bra eller inte. Jag tror inte vi vinner på att stå emot. Dessutom finns en miljöaspekt i att inte använda pappersfakturor. Jag yrkar bifall, sa Sara Pettersson (MP).

Förslaget röstades igenom med reservation från S.

Som en av sammanträdets sista punkter presenterades de som ska efterträda Socialdemokraternas avgående partiföreträdare Tommy Holmquist. Det blir Krister Johansson, Therese Magnusson och Kenth Gustafsson.

– Vi blir tre som ersätter en. Vi återkommer om vem som kommer föra de enskilda samtalen, sammanfattade de.

Mer läsning

Annons