Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Laxå slipper böta

Socialstyrelsen har anmält Laxå kommun för att det inte ordnat LSS-boende till tre kommuninvånare. Förvaltningsrätten i Karlstad dömde dock till kommunens fördel.

Annons

I början av 2008 beslutade Laxå kommun att tre kommuninvånare födda 1970, 1979 och 1981 skulle få bo på ett LSS-boende – bostad med särskild service för vuxna.

Kommunen konstaterade att personerna var i behov av stöd och hjälp men hade ingen ledig plats på ett LSS-boende vid tidpunkten för beslutet. Men eftersom Laxå kommun höll på att bygga ett nytt LSS-boende i Laxå erbjöds de tre kommuninvånarna att flytta till en tillfällig bostad i Finnerödja.

De anhöriga till de tre kommuninvånarna avböjde Laxå kommuns erbjudandet om ett tillfälligt boende i Finnerödja, i väntan på en permanent LSS-plats i Laxå tätort. I stället fick de tre personerna hjälp av kommunen i form av bland annat personlig assistans under de två och ett halvt år som de fick vänta på en permanent plats.

Socialstyrelsen tycker att de tre kommuninvånarna fick vänta på tok för länge på en plats i ett LSS-boende och anmälde Laxå kommun för att bryta mot lagen. Något Laxå kommun förnekar eftersom de erbjöd ett tillfälligt boende som de anhöriga tackade nej till.

Socialstyrelsen tycker dock inte att boendet i Finnerödja var i linje med lagstiftningen för en LSS-bostad, eftersom det skulle vara inom ett äldreboende.

I och med att kommunen inte gav de tre kommuninvånarna den LSS-bostad som de hade rätt till sparade Laxå kommun mycket pengar, poängterar Socialstyrelsen i sin anmälan.

Socialstyrelsen begär därför att Laxå kommun ska böta den summa det skulle ha kostat att verkställa beslutet om LSS-boende direkt, samt ett påslag på 25 procent.

Nu har ärendet tagits upp i Förvaltningsrätten i Karlstad. Laxå kommun får rätt och slipper böter.

Mer läsning

Annons