Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Laxå snart kanske inte fattigast i Sverige

Ett gott år. Så sammanfattade ekonomichefen Cecilia Aldén 2014 på onsdagens kommunfullmäktigesammanträde.

Annons
Tackade opposition. Det goda resultatet från 2014 är ett resultat av långvarigt arbete, och det ville kommunstyrelsens ordförande Bo Rudolfsson (KD) tacka för. Foto: Katarina Hanslep

LAXÅ. De två viktigaste parametrarna i kommunens ekonomi är befolkningen och det ekonomiska resultatet. Under 2014 ökade Laxå kommun med 84 personer till 5 664 invånare och hela kommunens koncern, med alla de kommunala bolagen inräknade, gjorde en vinst på 15 miljoner kronor.

Underskott som hängde kvar från tidigare år är härmed återställda. Kommunens verksamheter har varit återhållsamma, men i takt med att kommunen växer, har också verksamheterna vuxit med cirka fyra procent. Bolagen har gjort investeringar som betalat sig.

Cecilia Aldén fanns med på fullmäktigemötet och berättade om siffrorna.

– Nu kanske vi kan komma bort ifrån vara Sveriges fattigaste kommun. Jag har hört att flera andra kommuner har haft underskott 2014. Men vi får se, hoppades hon.

– Det som hänt är en stor framgång. Men det har inte skett över en natt. Det är resultatet av ett långt arbete som påbörjades av den förra majoriteten, och jag vill tacka dem för ett gott arbete. Vi har haft olika mål och visioner, men det är tillsammans som vi har försökt skapa ett bättre Laxå, sa kommunstyrelsens ordförande Bo Rudolfsson (KD).

Han påpekade också att oppositionen nu inte fick somna av.

– Det är med opposition som det blir dynamik och utveckling i politiken. Vi vill inte ha en opposition som inte finns.

– Nej, det här var inget som hände över natten den 22-23 oktober, inflikade Klas-Göran Vilgren (V). Vi började redan 2011 och la en strategi för ökad befolkning och större intäkter. Det ledde till visionen om Laxå 2020, som är ett stort arbete som omfattar besparingar på 20 miljoner. Mitt uppdrag till den nya majoriteten är: tappa inte det här nu!

Rickard Nygren (M), ordförande i social- och omsorgsnämnden, riktade ett speciellt tack till människorna på kommunens 438,9 tjänster, som tillsammans arbetat för att vända resultat som pekade mot minus, till plus.

Avslutningsvis ställde Kenth Persson (S) en fråga till kommunalrådet Bo Rudolfsson (KD).

– Vad händer nu med visionen Laxå 2020? Kommer den att läggas ner? frågade han.

– Nej den finns absolut kvar och är viktig. Den är än så länge ett tjänstemannaförslag, och vi kommer att använda delarna i den till kommande budget och inom varje enskilt område, svarade Bo Rudolfsson.

Mer läsning

Annons