Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Laxå söker gode män

Laxå kommun söker gode män till ensamkommande flyktingbarn. På torsdag hålls en informationsträff.

Annons

Just nu söker Laxå kommun gode män till de ensamkommande flyktingbarnen som ska bo på Tivedsgården i Finnerödja.

Arbetet som god man innebär att man har det juridiska ansvaret för ungdomen. Den gode mannen har kontakt med myndigheter till exempel socialförvaltningen, försäkringskassan, sjukvård och migrationsverket. Denne ordnar bankkort, id-kort, studiebidrag och går på utvecklingssamtal i skolan.

Rättsligt ansvar

Jobbet som god man påminner om föräldrarollen på så sätt att denne har ansvarar för barnet ekonomiskt och rättsligt. Men den gode mannen har inte det omvårdande ansvaret. Denna andra ”föräldraroll” har personalen på boendet.

Den som är god man tar på sig detta uppdrag till och med att ungdomen fyller 18 år. Om den asylsökande ungdomen får uppehållstillstånd ersätts ofta den gode mannen med en särskilt förordnad vårdnadshavare.

I Laxå kommun får den som är god man en ersättning på 2 000 kronor i månaden.

De nyanlända flyktingbarnen är ofta dåliga på att prata och förstå svenska. Vissa av ungdomarna kan engelska, andra inte. Vid viktiga möten finns det alltid tolkar.

De ungdomar som kommer som asylsökande har varit med om väldigt jobbiga saker. Vissa är i ett sämre skick än andra.

Blev utvisad

– Man kan få en kille som är strulig och ställer till med saker. Det får man ta med i beräkningen, säger Jan Jönsson, god man i Karlskoga.

Han har varit god man till en ungdom som blev utvisad och menar att man måste vara beredd på det.

– Ibland kan Migrationsverket vara hemskt fyrkantigt. De har sina regler och följer dem benhårt, säger Jan Jönsson.

På torsdag klockan 18.30 är det en informationsträff på Tivedsgården om vad det innebär att vara god man. På träffen kommer Inga-Lill Blomberg och Jan Jönsson, som är gode män i Karlskoga, att finnas på plats.

Mer läsning

Annons