Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Laxå vill hjälpa våldsutsatta

Laxå kommun vill bli bättre på att hjälpa kvinnor och barn som utsätts för våld i hemmet. Nu söker kommunen pengar från Socialstyrelsen.

Annons

Laxå kommun söker pengar från Socialstyrelsen för att utbilda barngruppsledare på Stegen och för att utbilda socialsekreterarna om hur de ska bemöta barn som har bevittnat våld. Kommunen söker även pengar för att kunna samarbeta med Örebro mansmottagning, som fokuserar på män som utövar våld i nära relationer.

Laxå kommun genomförde en utbildning för de två barngruppsledarna på Stegen förra året. Men eftersom dessa ledare ska börja arbeta på andra tjänster kommer Stegen inte ha några utbildade barngruppsledare i höst. Därför ansöker kommunen om 58 000 kronor från Socialstyrelsen för att kunna utbilda nya barngruppsledare.

Sedan tidigare har kommunens socialsekreterare genomgått utbildning i hur de ska bemöta kvinnor som har utsatts för våld. Men socialsekreterarna har inte utbildats i hur de ska bemöta barn som har sett våld. Detta vill kommunen ändra på och söker där med 193 000 kronor för att kunna vidareutbilda sin personal.

Eftersom Laxå kommun inte har någon egen verksamhet för att arbeta med männen som slår vill de påbörja ett samarbete med Örebro mansmottagning. Kommunen söker 75 000 kronor från Socialstyrelsen till samarbetet.

Fotnot: Stegen vänder sig till barn och ungdomar med anhöriga som har missbruksproblem, psykiska problem eller där det förekommer våld i nära relationer.

Mer läsning

Annons