Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Laxå vill vara med i Mälardalen

Laxå kommun ska ansöka om att gå med i organisationen Mälardalsrådet. – Vi vill vara med på den sidan i regiondiskussionerna, säger Bo Rudolfsson (KD), kommunalråd.

Annons

LAXÅ. Mälardalsrådet är en ideell organisaion som arbetar med storregionala frågor. Rådet är en ideell och politiskt styrd organisation som arbetar för en hållbar storstadsregion i Mälardalsområdet. Organisationen har 61 medlemmar i form av kommuner, landsting och regionförbund i Stockholms, Södermanlands, Uppsala, Västmanlands och Örebro län.

På torsdagens sammanträde i kommunstyrelsen togs beslutet att kommunen ska ansöka om att bli medlem där. I så fall blir Laxå den första av de mindre kommunerna i Örebro län som går med. Sedan tidigare är Lindesbergs, Karlskoga, Hallsbergs, Kumla och Örebro kommun med. I till exempel Västmanlands län är flera mindre kommuner också med.

– Vi ligger i gränstrakterna mellan tre olika möjliga framtida regioner, och vi känner att vår största koppling finns mot Mälardalen, säger Bo Rudolfsson.

Att vara med i Mälardalsrådet är ett sätt att närma sig regionarbetet åt det hållet.

– Annars finns risken att vi hamnar i periferins utkant när det handlar om stora strukturella beslut.

I Mälardalsrådet diskuteras bland annat regionbildning, och rådet har fyra politskt valda utskott som arbetar med frågor inom infrastrukur, utbildning och internationell marknadsföring.

Medlemsavgiften i Mälardalsrådet baseras på antalet invånare och ska betalas årligen. Laxå kommuns avgift blir därmed 29815 kronor baserat på antalet invånare 2014.

Mer läsning

Annons