Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Laxåföretag får miljöböter

Företaget Noratel Sweden AB i Laxå får betala miljösanktionsavgift på 5 000 kronor. Anledningen till miljösanktionsavgiften är för att företaget inte lämnade in en uppgift om mängden lösningsmedel de har använt.

Annons

Under förra året använde Noratel Sweden AB ett lösningsmedel som biprodukt när de blandade färg. Den här typen av kemikalier används så ska det anmälas till Kemikalieinspektionen senast den 28 februari.

Noratel Sweden AB fick en anmodan från Kemikalieinspektionen om att skicka in kompletteringar då årsförbrukningsrapporten inte hade skickats in.

– Vi missade att i år skicka in förbrukningrapporten. Att Kemikalieinspektionen kontaktade oss ser jag som en påminnelse. Vi skickade inte in rapporten i tid och då fick vi en påminnelseavgift, säger Per Forsell, Kvalitets- och miljöansvarig på Noratel Sweden AB.

Företaget yttrade sig till Kemikalieinspektionen som i sin tur anser att det inte har framkommit några särskilda skäl till varför företaget inte ska få betala miljöböter.

Det står i Miljöbalken att när det gäller miljösanktionsavgift ska avgiften på 5 000 kronor betalas av dem som har gjort produktanmälan men inte lämnat kompletterande uppgifter om de mängder som har tillverkats eller förts in i Sverige under föregående kalenderår till senast den 28 februari.

I beslutet står det att Noratel Sweden AB ska betala sina miljöböter på 5 000 kronor inom 30 dagar från det att företaget har fått informationen.

Kemikalieinspektionens beslut går att överklaga till Miljödomstolen.

Mer läsning

Annons