Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Laxåpolitikerna ska besluta om Trysslinge vindkraftpark

Tre partier säger nej och fyra partier vill diskutera mer om Laxå kommun ska godkänna ett tillstånd för att uppföra Trysslinge vindkraftpark eller ej. På onsdag eftermiddag ska ett beslut fattas i kommunstyrelsen.

Annons

Laxå kommun har fått en begäran av länsstyrelsen om att fatta ett beslut om de ska godkänna att ett tillstånd ges till att uppföra Trysslinge vindkraftpark eller ej. Området för Trysslinge vindkraftpark ligger både i Laxå kommun och Degerfors kommun. I Laxå kommun handlar det om 37 vindkraftverk och i Degerfors kommun är det 10 vindkraftverk.

På onsdagens kommunstyrelsemöte ska politikerna fatta ett beslut. NA har inför mötet frågat de lokala partiföreträdarna i de sju olika partierna i Laxå:

Har ni tagit ställning till en vindkraftpark i Trysslingeområdet?

Kristdemokraterna, Folkpartiet, Moderaterna och Socialdemokraterna har inte tagit ställning när NA ringer upp. Socialdemokraterna vill dessutom diskutera frågan mer.

– Vi vill helst diskutera mer och se om vi kan komma till en gemensam ståndpunkt. Det finns de som är för och emot inom partiet. Vi skulle vilja skjuta upp beslutet, säger kommunstyrelsens ordförande Tommy Holmquist.

– Vi diskuterar ärendet. Det finns många olika infallsvinklar. Jag vet inte om vi har tagit ställning till kommunstyrelsens möte, säger Richard Nygren från Moderaterna.

Miljöpartiet säger nej till Trysslinge vindkraftpark.

– Trysslinge är ett orört och ostört område i kommunen. Vi måste tänka på naturvärdena. Vi är för vindkraft, men på rätt ställe. Vi känner att vi behöver revidera vindbruksplanen eftersom Trysslinge är ett utpekat område för vindbruk i vindbruksplanen, säger Sara Pettersson från Miljöpartiet.

Även Vänsterpartiet och Centerpartiet har tagit ställning och säger nej.

– Det finns stora naturvärden i området. Det strider inte mot vindbruksplanen då vindbruksplatser prövas från fall till fall, säger Klas-Göran Vilgren från Vänsterpartiet.

Sydnärkes miljöförvaltning har i samråd med Sydnärkes byggförvaltning granskat vindkraftsbolagets ansökan och miljökonsekvensbeskrivningen inför kommunstyrelsens möte i eftermiddag.

Rolf Wedding, miljöchef på Sydnärkes miljöförvaltning, vill inte kommentera förrän ett beslut är taget.

Efter att beslutet i kommunstyrelsen är taget går ärendet vidare för beslut i kommunfullmäktige den 18 juni. Därefter beslutar länsstyrelsen om vindkraftbolaget får ett tillstånd eller ej.

Läs mer i onsdagens NA.

Mer läsning

Annons