Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Leader-projekt vill utveckla Ramundeboda konvent

Snart är renoveringsarbetet av ruinerna vid Ramundeboda konvent klart. Nu startar en förstudie om hur området ska kunna vidareutvecklas.
– Hur kan vi bruka utan att förbruka? säger Anna Eriksson, projektledare.

Annons
Snart klart. Länsstyrelsen har renoverat ruinen i Ramundeboda under flera års tid. Under sommaren kommer mycket av renoveringsarbetet att bli klart. Men vad händer nu med området?

Under de senaste åren har det pågått renoveringsarbete vid den gamla ruinen vid Borasjöns strand. Allt eftersom renoveringen fortgått har det blivit tydligt hur unikt området verkligen är och hur intressant det är ur en historisk synpunkt. Under cirka 50-års tid – år 1470-1530 – fanns den klosterliknande orden antoniterna på platsen, vars medlemmar vårdade sjuka och erbjöd pilgrimer och resande mat och tak över huvudet. Dessutom är området en passage mellan Svealand och Götaland där medeltidens kungar passerade förbi när de var ute på sin eriksgata. Och ett av Sveriges första postkontor låg vid Ramundeboda, troligen det första utanför Stockholm, berättar Anna Eriksson, Laxå kommun. Hon är projektledare för Leader-projektet ”Ramundeboda konvent i samverkan”. En förstudie som vill vidareutveckla området kring Ramundeboda konvent.

– Vi vill skydda området, men det ska även användas, säger projektledare Anna Eriksson.

I maj 2010 blev det klart att kommunen får 122 000 kronor i EU-pengar från Leader Mellansjölandet till förstudien. Nu bjuder kommunen in alla som vill vara med och vidareutveckla området till en informationsträff och en workshop i Kunskapens hus den 29 mars. Tanken är att alla intressenter ska arbeta tillsammans i stället för att jobba var för sig. Till exempel skulle det kunna bli fler guidade turer, tas fram en kortfattad skrift om platsen och bli fler övernattningsrum i anslutning till Bergslagsleden, berättar Anna Eriksson.

– Det finns en mängd olika delar.

En förhoppning är att förstudien kan bidra till fler arbetstillfällen i området.

– Jag hoppas att vi kan komma i gång med en del saker redan i sommar, säger Anna Eriksson.

Hon berättar att det redan finns en arbetsgrupp inom kommunen men att de gärna vill ha in åsikter och entreprenörer utifrån. Vid halvårsskiftet ska förstudien vara klar.

– Det är jättekul att vi har fått i gång det här, säger Anna Eriksson.

Mer läsning

Annons