Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Leaderpengar till företagsnätverk

Laxå kommun får drygt 995 000 kronor i Leaderstöd för att kunna starta ett branschlöst nätverk. Näringslivschefen Mats Franssons mål är att ett 50-tal lokala företag ska finnas med i satsningen.

Annons

Projektidén, dit kommunen sökt och nu fått ekonomiskt stöd, handlar om resursmatchning och nätverksutveckling.

– Vi ska försöka att hitta former för ett lokalt affärssamarbete över alla företagsgränser. I dag känner en del företag inte till varandra och deras verksamheter, förklarar Mats Fransson.

Att i en mindre kommun bygga nätverk mellan företagen är väldigt viktigt. Det finns sedan tidigare ett kvinnligt nätverk, köpmännen har ett samarbete och industriföretagen har sitt samarbete.

För alla

– Det som saknas är ett branschlöst nätverk, där alla företagare kan finnas med. Tanken är att kunna få till stånd ett utbyte av tjänster och personella resurser på en lokal nivå. Vi har ett brett spektrum av företagare här i kommunen, påpekar Mats Fransson.

För Leader-pengarna ska det anställas en resursperson på deltid. Denne ska jobba med att skapa möten, ordna seminarier och få i gång nätverket. Fokus kommer att ligga på affärsdrivande företag, men kan också senare utvecklas än mer.

– Ideella sektorn med föreningslivet svarar också för mycket bra som görs här. De kanske också kan involveras, men utgångspunkten i starten för projektet är företag.

Mats Franssons dröm och hopp är att nätverket ska locka ett 50-tal företagare att ansluta sig. Själva projektarbetet löper sedan under två år.

– Då ska företagssamarbetet vara igång och nätverket etablerat för att sedan kunna löpa vidare av sig själv, säger Mats Fransson.

Mer läsning

Annons