Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lie används för att bevara gamla traditioner

När regnet öser ner gäller det att vara förberedd. Liarna fick slipas under tak och regnkläderna åkte på när det var slåttergille i Tivedstorp.

Annons
Förberedelser. När ängen ska slås, är det viktigt att ha vassa redskap. Nils-Olof Tivemyr slipper stå i regnet en stund.

Det var en tapper skara som samlats för att slå ängen vid Tivedstorp under söndagen. Föreningen ”Tivedstorps vänner” är måna om att bevara gamla traditioner, och att slå ängen en gång om året är en del i att bevara kulturlandskapet.

– Allt det vi gör är en del i att återskapa gamla traditioner. Det ger också en vackrare bild av omgivningarna, berättar Martha Thernsjö.

Peter Hylmö berättar att förr var det lieslåtter vid samma tidpunkt varje år, vilket gjorde att man fick samma flora år från år. Det man slog blev till hö. Tanken är att det ska bli det i år också, även om det är lite sent på säsongen.

– Vi hade tänkt hässja, men det hinner vi inte nu i det här regnet, konstaterar Martha.

För att slåtterdagen ska gå smidigt måste liarna slipas. Slipmaskinen dras in under tak och gruppen glädjs när den fungerar. Lite förvirring blir det när någon ber om sirap. Var ska man använda sirap i en slipmaskin?

– Det är till för drivremmen. Då slirar det inte så mycket, berättar Nils-Olof Tivemyr och fortsätter att vässa bladen.

Regnet avtar lite och gruppen beger sig till ängen. Lite teknik krävs, men både tips från erfarna i bygden och kurser har hjälpt.

– Jag trodde man skulle skära av gräset, men man ska mer låta bladet glida över marken. Det handlar mycket om teknik, men också vilken lie man har spelar roll, förklarar Martha.

Traditionell slåtterlunch ska också avnjutas tillsammans och lite sol hade inte varit fel, tycker gruppen.

– Det enda positiva är väl att gräset ska vara vått när man slår det, säger Peter.

– Men då handlar det snarare om dagg, inte hällregn, skrattar han.

Mer läsning

Annons