Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livaktigt byalag firade

Hasselfors byalag har åstadkommit mycket. Just nu handlar det om att behålla mellanstadiet. Men helgen ägnades åt firande av 15-års jubileet.

Annons
”Klippbokstokiga”. Torbjörn Johansson, Peter Beckman, Anette Beckman och Beatrice Beckman tittar på tidningsurklipp i Hasselgården när Hasselfors byalag firar 15 år.

Ivan Persson är byalagets ”starke man” och berättar att det uppstod en osäkerhet i samband med att Hasselfors bruk såldes till Assi Domän 1995.

– Vilka skulle ta hand om det som bruket haft hand om, säger han.

Bruksmuseet var just en sådan verksamhet.

– Vi nappade på tanken att bilda ett byalag för att ta till vara intressen genom att vara en part och ett bollplank mot kommunen och myndigheter. Det handlar om att ha en levande landsbygd, säger Ivan.

Därefter har det ”rullat på” med skötsel av fritidsgården, Hasselforskalaset, Mopedens dag, Bruksmagasinet, smedjan, tipspromenader och ”Hasselforsbladet”. Allt för att stärka sammanhållningen i byn.

Köpte HasselgårdenIOGT/NTO ägde Hasselgården men ville sälja. Bylaget behövde lokaler och köpte. När radhuset ”Mysingen” invid värdshuset skulle rivas blev det stormöte i Hasselgården om vad det skulle bli efter rivningen. Resultatet blev ett fint torg.

– Så det kan vi tacka bylaget för att det finns.

Likadant var det med asfalteringen av väg 511 mot E 20. Här hade byalaget ett finger med i spelet. För några år sedan vill kommunen flytta sexorna till Centralskolan i Laxå. Byalaget protesterade och nu är det dags att mobilisera igen när ett förslag finns om att årskurs fyra till sex ska flytta till Laxå.

– Helt vansinnigt, det blir så lite barn kvar då och det är första steget till nedläggning, menar hustrun Ulla Persson.

Något som Ivan väntar på är en bro över Svartån. Dykare gjorde undersökningar i somras.

– Det finns ett beslut från Trafikverket så det är inte bortglömt. Men när det blir vet vi inte.

Ivan Persson, ordförande i Hasselfors byalag.

Mer läsning

Annons