Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lokala frågor på valmöte

Bevarandet av Hasselfors skola, sänkning av hastigheten genom Hasselfors och hur liten Laxå kommun får bli innan kommunen får slås ihop med en annan kommun. Det var några av frågorna som politikerna fick under partiutfrågningen i Hasselfors, i onsdagskväll.

Annons

Totalt kom det cirka 40 personer till Hasselgården i onsdags kväll för att lyssna på parti-utfrågningen inför valet den 19 september. Alla sju partierna i fullmäktige var på plats.

Under kvällen kom det upp flera frågor som Hasselforsborna ville få svar på.

– Vad ska ni göra för att sänka hastigheten genom Hasselfors, frågade en man i publiken.

– Vi bör investera lite i taget, svarade Ivonny Larsson från Centerpartiet.

– Vi bör jobba för att få en 30-skylt som gäller klockan 7–17 utanför skolan, sade Bo Rudolfsson från Kristdemokraterna.

– Vi måste göra något åt det. Vi får fortsätta att ligga på Trafikverket som äger vägen, sade Anna Eriksson från Socialdemokraterna.

Får skolan vara kvar?

En annan fråga som kom upp var om skolan i Hasselfors ska få vara kvar.

– Vi vill att skolan ska vara kvar, upp till årskurs sex. Men det finns en gräns för hur lite elever. Det måste kunna vara en bra undervisning, svarade Anna Eriksson, från Socialdemokraterna.

– Skolan ska få vara kvar tills en pedagogisk gräns uppstår, svarade Klas-Göran Vilgren från Vänsterpartiet.

– Vi strider för att skolorna i ytterområdena ska få vara kvar. Vi vill att Kanalskolan stängs och barnen flyttas till Centralskolan. Vi vill att Saltängsskolan och Centralskolan ska vara kvar. Då det blir färre elever behöver det inte vara tre skolor i Laxå tätort, svarade Ylva von Scheéle, från Moderaterna.

Hur litet kan Laxå bli?

En annan fråga som diskuterades var hur liten en kommun får bli innan den får tas om hand av en annan kommun.

– Staten borde fördela statsbidragen till dem som bäst behöver dem, svarade Klas-Göran Vilgren, från Vänsterpartiet.

– Vi tror på samarbeten med andra kommuner, svarade Anna Eriksson.

– Vi tror på att samverka med andra kommuner och att vi hushållar med våra pengar på rätt sätt, sade Ivonny Larsson från Centerpartiet.

– Jag tror smärtgränsen är under 5 000 invånare. Om vi kommer dit måste vi fundera. Men siktar vi uppåt och väljarna väljer partierna i ”Ett bättre Laxå” så kommer det gå bra för kommunen, sade Bo Rudolfsson, från Kristdemokraterna.

Mer läsning

Annons