Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lysande konstaffärer

Konstaffärerna gick lysande när klass 3–4 på Finnerödja skola bjöd in till vernissage.
– Det är viktigt att visa att det som barnen har gjort är värdefullt, säger klassföreståndare Susanne Urberg.

Annons
Affärerna gick lysande. Gabriel Andersson, Therese Olausen, Alexandra Brus, Thore Bahlinger, Julia Rosenlind och Joakim Brus hade fullt upp med att ta betalt och markera vilka tavlor som blivit sålda.

I tisdags kväll anordnades ett stort vernissage i Finnerödja när 27 konstnärer ställde ut tre verk var. Konstutställningen lockade många köpstarka besökare och snart satt det orangea ”såld-lappar” bredvid de flesta av tavlorna.

Detta var första gången som klass 3–4 på Finnerödja skola bjöd in till konstutställning, och även första gången som många av eleverna gick på vernissage. Under våren har eleverna målat fåglar, tulpaner och modern konst med vattenfärg, berättar Susanne Urberg, klassföreståndare och initiativtagare till utställningen.

– Jag tycker att det är viktigt att man tar barnens teckningar på allvar. Att man inte bara kastar ner dem i en låda utan att man sätter upp dem, säger Susanne.

I entrén fick besökarna ett informationsblad om vad alla tavlor i utställningen hette och vem som hade målat dem. Det bjöds även på cider och salta pinnar, som sig bör vid ett vernissage.

Alla konstutställningens tavlor var till salu för 20 kronor styck men fick bara köpas av barnets familjemedlemmar. Pengarna som konstförsäljningen gav ska klassen köpa fotbollar och hopprep för, samt spara till en klassresa, berättar eleverna.

– Den enda jag tvingar min mamma att inte köpa är den som heter ”Ful höna”, säger Noa Hartman, som inte var helt nöjd med sin målning av en fjällvråk.

Men mamma Anna Hartman tyckte att fågeltavlan var fin och köpte den ändå. Hon tycker att det är en jättebra idé att eleverna får göra saker på riktigt och ställa ut sina konstverk.

– Det är kul att få se bilderna uppsatta på en vägg, ofta tar man ju bara hem dem i en mapp, säger mamma Anna.

Efter avslutade affärer verkade eleverna mycket nöjda när de såg alla tjugolapparna för de sålda tavlorna, totalt inbringade vernissagen 1 360 kronor. En liten tjej föreslog att de skulle köpa en sockervaddsbutik för pengarna och hennes klasskamrat tyckte att de skulle köpa en chokladfontän.

Kommer ni sätta upp tavlorna på väggen hemma nu?

– Nej, min mamma kommer inte att sätta upp dem, hon gillar inte krimskrams, konstaterar en av konstnärerna sakligt.

Dessa och många andra fina konstverk visades upp och såldes på Finnerödja skolans vernissage.

Mer läsning

Annons