Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Majoritetsbudgeten klubbades

Efter en och en halv timmes debatt klubbades majoritetens förslag om budget och verksamhetsplan för de närmsta åren igenom. Ett realistiskt förslag menade majoriteten, medan oppositionen ville ha mer stramhet och snabbare effekter.

Annons

Tänd ett ljus och låt det brinna för jordens barn, sjöng eleverna i årskurs 5 C på Kanalskolan under sin luciatablå innan budgetdebatten tog sin början. Kommunens ekonomiska ljus flämtar betänkligt. Frågan var förstås om ljuset kan få ett klarare sken när majoritetens åtgärder för att bringa ekonomin i balans har genomförts.

Kommunfullmäktigeledamöterna var i vart fall eniga om att Laxås ekonomi inte är något att skryta om. Två förslag stod mot varandra, och mest handlade det om tidsskillnaden får att få effekt mot en bättre ekonomisk ställning.

Kommunstyrelsens ordförande Tommy Holmquist (S) försvarade majoritetens mer långsiktiga förslag, som visserligen innebär ett negativt resultat för år 2012, men som är mer ärlig och realistisk, menade han.

– Vi måste göra något nu, och inte vänta. Därför har vi lagt en stram budget för 2012, och den första åtgärden är att genomföra en skattehöjning, svarade Bo Rudolfsson (KD) som talesman för oppositionspartierna i ”Ett bättre Laxå”.

– Det stora bekymret jag ser är vårt eget kapital. Vi har ju gjort slut på hela det, påpekade Richard Nygren (M).

Kommunallagen, olika uppfattningar om förslagens uträkningar och åtgärdsredovisningar var annat som upptog debatten. Väl vid beslut så vann majoritetens förslag flest gehör, och ingen vinkade för votering.

– Jag önskar er all lycka att klara det här, men saker och ting måste göras snabbt och få verkningar direkt, hälsade Bo Rudolfsson.

Mer läsning

Annons