Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Målet – att bli ett riktigt ungdomslag

Ute blåser kyliga vindar och snön ligger fortfarande i drivor men inne i Laxå sporthall är temperaturen hög. Basketbollarnas rytmiska dunkande ekar mellan väggarna när killarna från Laxå basketclub tränar tillsammans.

Annons
bröder. Jean Bombeur Luhandu och Joseph Luhandu jobbar på anfall och försvar.

Innan Laxå basketclub startades i höstas var det länge sedan det fanns en basketklubb på orten.

– Det fanns en basketklubb men det var långt innan jag kom hit, jag tyckte att det borde finnas en basketklubb när det finns en fotbollsklubb, säger Joseph Luhandu som är ordförande i föreningen.

Joseph har bott i Sverige i tre år och sitt intresse för basket tog han med sig från gatorna i hemlandet Kongo.

– Jag spelade basket i mitt hemland, streetbasket med mina vänner. Vi tittade på basket på tv och vi försökte träna mycket, säger Joseph och berättar att de ville vara som spelarna de såg på tv.

Nu peppar, stöttar och pushar han sina två bröder som är lika basketintresserade som han själv. Även om klubbens tränare inte själv är på plats den här dagen jobbar killarna vidare med övningar som de gjort vid tidigare träningar. Plintar får agera försvarare att dribbla mot och runt innan de tar skott på korgen.

– Målet är att klubben ska växa och att vi ska bli ett riktigt ungdomslag, säger Joseph.

Initialt hade han funderingar på att åka in till Örebro för att träna basket men så pratade han lite med sina kompisar och idén att starta föreningen föddes.

– Vi kom på att vi kunde starta en klubb i Laxå så vi skulle kunna träna och bli bättre och möta andra lag, säger Joseph.

Men det har gått lite trögt för klubben, berättar han. Många av de som var med från början har flyttat från Laxå och i dagsläget är de inte fler än sju aktiva medlemmar, något som Joseph hoppas kunna ändra på.

– Klubben är för alla ungdomar, både flyktingar och svenska ungdomar. Det är en mångkulturell förening då vi ger möjlighet till alla ungdomar att få vara med och ha kul tillsammans och spela basket.

Två dagar i veckan träffas klubben och tränar tillsammans, varje lördag kommer deras coach Jae Sung Kim för att träna och spela med föreningen. Träningarna är öppna för de som vill prova på.

– Alla nybörjare som vill får komma, vi har coach här som kan hjälpa dem som inte riktigt kan, säger Joseph och tillägger att mer erfarna basketspelare självklart också är välkomna.

– Vi behöver alla som vill engagera sig och intresserar sig för att hjälpa till att väcka intresse hos ungdomar.

För Joseph är basketen ett stort intresse som han gärna vill dela med andra. Föreningens mål är att väcka intresset för basket bland ortens ungdomar och på så sätt ge dem något konstruktivt att göra med sin fritid.

Engagerad. Joseph Luhandu vill se ortens basketklubb växa.

Mer läsning

Annons