Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många sökte sina rötter

De flesta människor är intresserade av sitt ursprung, sina rötter, alltså var förfäderna bodde och levde och var de är begravda. Inger Lindholm från Kumla hittade några släktingars gravar i Tived.

Annons
Hittade släkten. Inger Lindholm från Kumla hittade sin pappas mosters grav på Tiveds kyrkogård.

Släkt- och bygdeforskardagarna ”Rötter i Tiveden” lockar många till sina programpunkter. Ett 30-tal infann sig i Tiveds kyrka för att höra dess historia och även för att ta en promenad på kyrkogården.

– Här i Tiveden har människorna alltid fått kämpa för det man vill göra, och det gällde även kyrkan, berättade Staffan Grenfält, kyrkorådets ordförande i den sammanslagna församlingen för Finnerödja-Tived.

Fick egen kyrka

Det var ett rent elände för Tivedsborna att, på de dåliga vägarna, ta sig ner till Undenäs kyrka dit de tillhörde. Men folket i Tived är sega så efter en 150-årig kamp fick de till sist sin kyrka som invigdes 1847.

Det blev en enkel men funktionell kyrka. Den uppfördes på kanske den finaste platsen i Sannerud, lite högt och med en vidunderlig utsikt i väster över sjön Unden. En skön plats där de som begravts måste känna en vila i frid.

Många gravar är äldre och inskriptionen på stenarna bär inte bara namnen utan oftast även en yrkestitel eller bynamnet, var personerna härstammade ifrån. En av deltagarna på kyrkogårdsvandringen var Inger Lindholm från Kumla.

– Jag försöker forska lite, och är fascinerad av det här med mina förfäder, vilka de var och var deras gravar finns, berättade hon.

Och med hjälp av kyrkvaktmästare Kjerstin Johansson fann hon sin pappas mormors grav, men även pappans moster Sofia Holms viloplats, och alla kusinerna:

Det är intressant att följa alla förgreningar som gravarna berättar om, menade hon.

Guidad byvandring

I dag avslutas årets upplaga av forskardagarna och då blir det bland annat en guidad byavandring i Åboholms bruk samt kvarn. Senare på dagen berättar Anna Lena Hultman om emigrantforskning innan det är dags för avslutning med andakt i Vandrarnas kapell.

Mer läsning

Annons