Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mc-muller i Kävesta och Hasselfors

Onsdagskvällar i Hasselfors och torsdagskvällar i Kävestakorset. För den motorintresserade finns det gott om tillfällen till att sammanstråla med vänner och bekanta i Sydnärke.

Annons
Hatkärlek. Hasse Öhbom från Garphyttan hade styrt sin lite ombyggda Harley Davidson Rocker mot motorcaféet vid Hasselfors värdshus. Bäst som han gjorde utläggningar om sin hatkärlek om den James Bond-marknadsförda BMW Custom R1200, rullade det sällsynta exemplaret in till caféet. Foto: Göran Kempe

Sedan Nostalgifiket flyttade från Kumla ut till Kävestakorset i augusti förra året, har verksamheten blommat ut ordentligt.

 – Det är ett bättre läge. Vi har ju faktiskt fem vägar som leder hit och det märks stor skillnad, säger Kristina Hansen som, tillsammans med sin man Lasse, driver den nya upplagan av fiket som är populärt bland motorburna besökare.

– Det är inte bara raggarbilar och motorcyklar som stannar till här. Det kommer exempelvis turister som är på väg förbi och får se oss. Och det kommer folk i alla åldrar, från noll till hundra, säger hon.

Som kafélokalen avslöjar har paret en passion för det mesta från mitten av seklet. Exempelvis står ett gäng plåtburkar uppradade på en hylla precis under taket.

– Dem har jag samlat på sedan Lasse och jag träffades i slutet på 70-talet.

Annars finns allt från modellbilar till gamla radioapparater. En liten butik med tidsenlig interiör är uppbyggd och jukeboxen har sin givna plats.

Från början hyrdes fastigheten men från den 1 juni ägs den av familjen som också består av barnen Elin och Jonas som också arbetar i fiket ibland.

– Vi håller på att renovera övervåningen så den här månaden flyttar vi hit.

Varje onsdagskväll under sommaren har mullret från motorcyklar livat upp stämningen bland dem på äldreboendet i Hasselfors.

Sedan legendariska mc-fiket Jorkas i Svartå slog igen efter förra säsongen är det värdshuset i Hasselfors som blivit den nya mötesplatsen för ”knuttar” och ”spättor”.

Paret Ida och Garik Paltsev Helmers, som driver värdshuset, beslöt att ta upp stafettpinnen.

– Jag är själv mc-intresserad och frågade Jorka om det var okej att vi körde vidare med mc-caféet i Hasselfors. Han blev glad att vi frågade, så det vara att köra på, säger Gavrik som på lediga stunder grenslar en Harley Davidson Dyna Streetbob 1600 cc.

Första året har givit ett lyft för hela värdshuset – både genom nya vänner och nya kunder. Och fler lär de hinna känna då de har öppet september ut och längre än så om vädret tillåter det.

Den här onsdagskvällen brakar 12 medlemmar i mc-klubben Hojfikarna – Karlskoga in till värdshuset för ett första besök.

– Vårt uppdrag är att hitta det ultimata mc-fiket, men det lär vi nog aldrig hitta, säger Kicki Kjämpe som styrt en Harley Davidson Dynalow Superglide till Hasselfors.

Klubben har 34 medlemmar och på sin facebook-sida rankar de fiken som de besökt.

– Vi klassar fiken efter fem kriterier – pris, smak och kvalitet, service och påtår, vägen till fiket samt miljön, förklarar klubbens kassör Larz Eidwall som kör en Yamaha Dragstar.

Onsdagens besök blir förmodligen inte det sista om man får tro de väl renskrapade assietterna.

– Nej, det får nog bli minst en tur till då vi missade viltburgarna den här gången.

Vid ett annat bord sitter Vretstorpsparet Torbjörn och Mona Åkesson i samspråk med Laxåborna Kristian och Fredrik Mejstedt.

– Smörgåsbuffén här är suverän. Det måste vara bra för Hasselfors att de öppnat motorcafé här, förklarar Mona och Torbjörn.

De har styrt sin Suzuki Intruder 1500 till värdshuset för första gången, men kanske inte den sista. Annars brukar de åka till Vadstena eller nostagimacken i Haggrenstorp.

– Det är bra med ställen som det här där man kan träffa likasinnade, fyller Fredrik och Kristian i.

De har kommit till Hasselfors på varsin Honda CRV 1000.

– Men min är överlägset den snyggaste, hävdar Kristian.

När kvällens motorcafé är över kan värdshusparet säkert räkna in över hundra mc-burna gäster.

Mer läsning

Annons