Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mellanstadiet till Centralskolan

Oppositionen föreslår att alla elever i årskurs fyra, fem och sex i Laxå tätort ska flytta till Centralskolan redan i höst. Lindha Lindwall, en av de oroliga föräldrarna på Kanalskolan, är positiv till förslaget.

Annons

På det senaste barn- och utbildningsnämndmötet så föreslog oppositionspartierna att alla elever i årskurs fyra, fem och sex i Laxå tätort ska flyttas till Centralskolan. Förslaget röstades ner, men oppositionen ger sig inte.

Tanken i förslaget är att klasserna som flyttas till Centralskolan ska bli homogena klasser. Två klasser i varje årskurs. Förslaget innebär att sex av sju tomma lokaler på Centralskolan bli använda.

– Vi anser att det här förslaget är billigare. Vi kan använda de resurslärare som finns på Centralskolan och behöver inte tillsätta lika många till Kanalskolan och Saltängsskolan, säger Gunnar Tingö från folkpartiet som lade förslaget på barn- och utbildningsnämndens möte.

Gunnar Tingö ser även andra fördelar med att eleverna flyttas.

– Eleverna har då nära till matsal, gymnastikhall, hemkunskap- och slöjdsalar. Dessutom blir det nära till Allaktivitetshuset. Vi stödjer de ”arga föräldrarna” på Kanalskolan. Barnen mår bättre och lär sig lättare om de får följa samma klass under stora delar av skoltiden, säger Gunnar Tingö.

Lindha Lindwall, en av de oroliga föräldrarna på Kanalskolan, är positiv till oppositionens förslag.

– Skulle det bli så här så blir det ordning och reda. För våra barn är det här förslaget bra. Kan man dessutom samköra resurser blir det billigare, säger Lindha Lindwall.

Frågan Lindha Lindwall och de andra oroliga föräldrarna ställer sig är hur det blir för barnen i klass ett, två och tre på Kanalskolan.

– Hur blir det för dem om de står med för lite resurser? Det krävs att Laxå kommun sätter till mer resurser, säger Lindha Lindwall.

Socialdemokraterna tycker inte att oppositionens förslag om att flytta fyrorna, femmorna och sexorna från Laxå tätort till Centralskolan är någon bra lösning.

– Det fyller ingen funktion. Det ger inga pengabesparingar. Vi måste följa likställdshetsprincipen i Kommunallagen. Det innebär att om Kanalskolans elever och Saltängens elever flyttas till Centralskolan så måste eleverna i Finnerödja skola och Hasselfors skola också flyttas till Centralskolan. Vi har tagit ett beslut i Kommunfullmäktige att Hasselfors skola och Finnerödja skola ska vara kvar, säger Susanne Stenlund, s, ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Mer läsning

Annons