Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mindre mjölk till barnen spar pengar

I besparingstider gäller ”många bäckar små”. Ett sätt att minska på utgifterna är att minska på barnens mjölk.– Det är bra om barn vänjer sig vid att dricka både mjölk och vatten, säger Greta Särefors, rektor på Saltängsskolan och Hasselfors skola.

Annons

Barn- och utbildningsnämnden måste spara pengar och har gett order om att alla verksamheter måste minska sina utgifter med fem procent.

Ett av förslagen som finns för att dra ner på kostnaderna är att begränsa förskolebarnens och skolbarnens mjölkdrickande.

– Vi måste titta på alla kostnader, säger Greta Särefors, rektor på Saltängsskolan och Hasselfors skola.

Inget beslut än

Hon poängterar att de inte har fattat några beslut än men att hon måste se över hela verksamheten och minska alla utgifter.

– Barnen kan inte få dricka obegränsat med mjölk om vi har besparingar.

Från den första januari i år gäller den nya budgeten som kräver att alla verksamheter, bland annat kommunens skolor och förskolor, ska minska sina kostnader.

– Så fort vi hittar kostnadsminskningar ska vi göra dessa, säger Greta Särefors.

Hon berättar att Laxå kommun följer Livsmedelsverkets rekommendationer gällande barns kost. Och att det är intaget från dagens alla måltider sammanlagt som är det viktiga:

– Mjölken finns inte bara i flytande form utan även i exempelvis yoghurt, ost och mjölkprodukter i lunchen.

Sundare kosthållning

Greta Särefors anser att minskat mjölkintag inte bara handlar om ekonomi utan även om en sundare kosthållning:

– I stället för att dricka sig mätt på mjölk bör man äta maten.

För att förebygga barnfetma bör förskolorna och skolorna dessutom servera mjölk med lägre fetthalt, berättar Greta Särefors.

– Barnen ska givetvis ha sin rätt till mjölk. Men det räcker kanske med två glas, om man är mer törstig får man ta vatten.

Mer läsning

Annons