Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minusbudget klubbas i kväll

I kväll fastställer politikerna i kommunfullmäktige 2012-års budget. Kommunen budgeterar ett resultat på drygt 12 miljoner kronor minus.
– Vi har en plan på sikt, säger kommunstyrelsens ordförande.

Annons

Nästa års budget visar på ett minusresultat på mer än 12 miljoner kronor. Året därpå, 2013, beräknas minusresultatet vara närmare 3,5 miljoner kronor.

– De åtgärder som vi har gjort kommer inte att ge effekt fullt ut 2012. 2013 hoppas vi komma på plus, men vi vågar inte säga det, säger Tommy Holmquist (S), kommunstyrelsens ordförande.

Han berättar att kommunen kommer att göra ett stort underskott 2012, ett mindre året därpå och ett överskott 2014.

För att lämna de röda siffrorna försöker kommunen både att locka nya kommuninvånare samtidigt som verksamheterna ses över, exempelvis genom en ny skolorganisation.

– Det finns aktiviteter på kort och på lång sikt, säger Holmquist.

Kommunchef Ronny Johansson skriver i sitt tjänsteutlåtande att kommunen inte kan lösa sin dåliga ekonomi om det inte görs stora förändringar i organisation och antalet enheter.

– Det går inte bara att osthyvla, nu måste vi göra något rejält, konstaterar Holmquist.

Han berättar att politiker och tjänstemän numer har en helhetssyn på kommunen, inte varje nämnd för sig.

– Det är en överlevnadsfråga för hela kommunen.

Laxå kommun strävar efter en bättre ekonomi. I 2012-års budget står det att det långsiktiga målet för kommunen är att göra ett plusresultat med minst två procent av skatter och statsbidrag. Det motsvarar i nuläget ett plusresultat på 5-6 miljoner kronor årligen. Dessutom vill politikerna stärka kommunens soliditet eftersom detta har betydelse bland annat vid lån av pengar. Soliditeten visar hur stor del av kommunens tillgångar som finansierats med egna pengar. 2012 ska soliditeten inte vara lägre än två procent, det långsiktiga målet är lägst tio procent.

Mer läsning

Annons