Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misstänkt mördare släpptes fri

(UPPDATERAD) Utredningen om mordet på en 70-årig man i Röfors, utanför Laxå, hamnar i ett nytt läge sedan åklagaren släppt den mordmisstänkte.

Annons

En man i 40-årsåldern har varit häktad misstänkt för brottet.Kammaråklagare Louise Helleday säger att det inte gick att få fram bevis som räckte för begäran om fortsatt häktning.

Den frisläppte är fortfarande misstänkt.

– Men det handlar om en mycket svag misstanke, säger åklagaren.

Innan alla rättsmedicinska anlyser är klara kan polis och åklagare inte vara hundraprocentigt säkra på att ett brott ligger bakom.

– Så är det. Men det finns omständigheter som tyder på mord, annars hade vi ju inte startat en mordutredning säger Louise Helleday.

Häktad en vecka

Mannen häktades förra helgen som skäligen misstänkt, den lägre graden av misstanke. Häktningstiden var därför bara en vecka.

– För en ny häktnings-period hade krävts sannolika skäl, den högre graden av misstanke, och dit gick inte att nå.

Finns någon annan misstänkt?-Nej.

Den döde, som var i 70-årsåldern, hittades i sin bostad för en och en halv vecka sedan.

Det fanns direkt misstankar om att ett brott låg bakom. Hur länge han hade legat död är oklart, men enligt länskriminalen finns uppgifter om att han var synlig i Röfors i mitten av maj.

Anhöriga larmade om att han inte hörts av och inte gick att nå. Det var då polisen gick in i lägenheten och fann honom död.

Kort efteråt greps den misstänkte, han anhölls och begärdes häktad. Örebro tingsrätt beslutade om häktning en vecka, en ny häktningsförhandling var inbokad till på fredagen men ställdes in i och med frisläppandet.

Mannen nekar

Den som suttit häktad nekar till att ha något med mannens död att göra. De båda männen kände sedan länge varandra.

Polisens utredare har under veckan arbetat med olika delar i utredningen. Kriminalteknisk undersökning är gjord i lägenheten där den döde hittades. Undersökningar har också skett i den misstänktes bostad. En del analyssvar har kommit från Rättsmedicinska. Men inget har stärkt misstankarna mot mannen.

– Den misstanke som återstår är mycket svag, säger Louise Helleday.

Nästa vecka väntas ytterligare några analyssvar komma från Rättsmedicinska.

– Men det är tveksamt om de svaren kan påverka läget i utredningen.

Mer läsning

Annons