Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Motioner vill visa historiska platser och byggnader i Laxå

Laxå. Tydligare information om bebyggelse kring stationsområdet och kunskapsspridning kring bergshanteringens historia i Laxå är innehållet i de två motioner som Elvy Wiklund skrev till kommunfullmäktige i Laxå den 21 oktober 2012. 

Annons

Efter renoveringen av stationsområdet behövs även information till resande och andra besökare i Laxå om bebyggelsen. Det skulle kunna göras genom informationsskyltar med historik om husen. Det skulle tillvarata Laxås unika karaktär som stationssamhälle från förra sekelskiftet.

En liknande satsning skulle kunna göras kring den tidiga industrihistorien. Informationstavlior vid resterna av masugnar, hyttor, hamrar och gruvor skulle berätta historien, liksom ensammanställning av en informationsbrochyr, något som under lång tid gjorts i Bergslagen.

Nu har de två motionerna behandlats av kommunstyrelsen, och ska också avgöras i kommunfullmäktige. Svaret på motionerna är att kommunen ska kontakta Ramundeboda-Laxå hembygdsförening med frågan om de är villiga att bistå med hjälp att sammanställa information till skyltar.

Charles Swenson, ordförande i hembygdsföreningen, tycker projekten låter spännande.

– Vi har inte fått förfrågan ännu, men när vi får det ska vi ta upp det till diskussion. Vi kanske inte kan göra det helt ideellt, men kanske går det att söka projektpengar eller samarbeta med någon kring skyltarna, säger han.

Mer läsning

Annons