Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mycket mer än jordgubbar

Säg Finnerödja och de flesta av oss tänker nog på jordgubbar. Men orten i gränslandet mellan flera län, socknar och landskap bjuder i dag på något annat än röda bär. Småföretagsamheten frodas och en brännbollsturnering är en samlande kraft i dagens Finnerödja.

Annons
Samling. Finnerödja år 2011 är en ort där det sjuder av verksamhet. Jordgubbslanden är visserligen borta, men småföretagen och föreningslivet står i stället i blom.

Det var i slutet av 1500-talet som finländare flyttade till skogarna runt det som i dag är Finnerödja. De bosatte sig, röjde mark och började odla. De fick så kallade ”stubberättsbrev” som gav dem rätten att bruka marken. Mark som fram till dess att de finska invandrarna kom, mest bestod av skog. På den nyröjda jorden började de att odla till exempel råg.

– De hade det ganska gott ställt med många djur, som kor, får och getter, berättar Lena Gibring på den lokala hembygdsföreningen.

Den finska invandringen pågick sedan under 50, 60 år, berättar hon vidare.

När Nerikes Allehanda kontaktade hembygdsföreningen för den här artikeln lovade de att de skulle samla några personer som kan det mesta om Finnerödja. Väl på plats möts NA:s reporter av ett dussin personer. Alla med olika kunskaper och erfarenheter om orten.

Några är experter på bygdens historia. Andra deltar aktivt i dagens föreningsliv. Sammantaget får man snabbt en bild av ett samhället där det har hänt en hel del och att det sker mycket i dag.

Samtal om vikten av Skagersholms järnbruk på mitten av 1650-talet blandas med kommentarer om alla de serviceinrättningar som finns i Finnerödja i nutid. Det är mataffären som står i centrum i byn. Där finns också en bank, begravningsbyrå, blomsterhandel, frisör, brandstation, bensinmack och mycket mer.

Näringslivet i Finnerödja bygger mycket på de många småföretag som finns i området, allt från åkerier och tryckeriföretag till antik- och kuriosaaffärer.

Företaget OBH Nordica har sitt lager för den svenska och norska marknaden i orten med det strategiska läget vid E20.

– Lagret sysselsätter i dag 17 anställda, berättar Royne Garmenius.

OBH i Finnerödja kan i framtiden komma att bli något av ett nordiskt nav för deras lagerverksamhet, säger han sedan.

Royne är även en drivande kraft i ortens föreningsliv. Han berättar att det är fotbollen som dominerar idrottsföreningens verksamhet. Herrarna spelar i division 7 och om man vänder på tidningen när man läser serietabellen, så ser det bra ut för laget.

Finnerödja IF har dessutom tre ungdomslaget, två tjejlag och ett killag.

Royne berättar att det tidigare inte fanns någon ishockeyrink i Finnerödja.

– Då hittade vi på Blocket en rink i Södertälje som var till salu. Det blev affär och hela rinken fraktades på lastbil från Södertälje till idrottsplatsen, där den rustades upp.

Idrottsföreningen bedriver även fritidsgårdsverksamhet en kväll i veckan under skolåret.

Om vi backar några år stod jordgubben i centrum i Finnerödja. Varumärket finns kvar, men borta är de många jordgubbslanden och de tusentals ungdomar som förr låg på alla fyra och plockade bär. Unga tjejer från hela landet steg av vid järnvägsstationen och gav sig sedan iväg för att plocka det röda guldet. Bra sandjordar och goda bevattningsmöjligheter var grunden i bärindustrin här.

En fruktsam näring som glänste som mest från 1940-talet och fram till en bit in på 80-talet. Under dessa år arrangerades stora fester med kröningen av Miss Jordgubbe som kronan på verket. En kröning som bland annat har förrättats av kändisar som Pekka Langer och Bertil Perrolfs. Band som Cool Candys och rockkungen Jerry Williams stod sedan för underhållningen under jordgubbsfesterna.

I dag har Jordgubbens dag återuppstått och den tillsammans med en årligen återkommande brännbollsturnering och ett mopedrally är några av de aktiviteter som samlar de boende i Finnerödja.

Mer läsning

Annons