Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nazistsympatisör kan ha fullmäktigemandat 

En 27-årig man med nazistiska sympatier ser ut att ha kuppats in på ett av Sverigedemokraternas mandat i Laxå kommunfullmäktige.– Vi vill inte ha några störande moment i vårt parti, suckar Majlis Telemo (SD), fullmäktigeledamot i Hallsberg.

Annons

I Laxå hade inte Sverigedemokraterna någon valsedel med kommunfullmäktigekandidater. Partiet hade inte fått ihop representanter och chansade på att ha öppna valsedlar för att ändå få in några namn.

När länsstyrelsen nu kontrollerat valsedlarna har två namn noterats på SD:s lista. Den ene av dem är en 27-årig man boende i Laxå som har en Facebook-sida med länkar till nazistiska motpol.nu och han gillar åtskilliga lokalavdelningar av Svenskarnas parti och andra nazistiska organisationer.

– Är han aktiv i Svenskarnas parti får han inte representera SD, säger Jonas Millard, distriktsordförande i Örebro län. Då blir han politisk vilde.

– Extremistiska konstigheter är inte vår stil. Vi kommer att ta SD:s riksorganisation till hjälp för att slippa honom, säger Majlis Telemo.

Majlis Telemo och hennes partikamrater i Sydnärke har själva börjat titta på de namn som skrivits på SD:s valsedlar. Det gör de samtidigt som ett liknande arbete pågår från centralt håll.

– Vi vet redan tre personer som vi inte kommer att godkänna, säger Majlis Telemo som bara vill berätta att de finns i Lekeberg, Hallsberg och Kumla.

De 14 mandat som det inte fanns namn till på SD:s valsedlar i länets alla kommuner har efter den slutliga rösträkningen fått sina personer. En del sympatiserar med SD på sina Facebook-sidor, andra är släkt med namn som stod förtryckta på valsedlarna och flera andra verkar vara nya i politiska sammanhang.

Är det värt att ha öppna valsedlar när risken finns att det kommer in personer som ni inte vill ska representera SD?

– Ja, om vi vill kunna jobba ända fram till valdagen för att hitta kandidater, säger Jonas Millard. Men jag tycker att det är ohederligt att ta sig in på andras mandat.

Mer läsning

Annons