Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej till Trysslinge vindkraftspark

Höga naturvärden gjorde att kommunfullmäktige på onsdagskvällen beslutade att säga nej till Trysslinge vindkraftspark som planeras nordväst om Laxå. På samma möte beslutade ledamöterna att godkänna sju vindkraftverk av 20 som planeras i en annan vindkraftspark i Tiveden.

Annons
Laxå säger nej. Kommunfullmäktige i Laxå beslutade på onsdagskvällen att säga nej till Trysslinge vindkraftspark med 19 vindkraftverk. Arkivfoto

Ett av de ärenden som ledamöterna i kommunfullmäktige debatterade mest om på onsdagskvällen handlade om Trysslinge vindkraftspark, nordväst om Laxå mellan sjöarna Skagern och Toften. Vindkraftbolaget Trysslinge vindkraft AB (dotterbolag till Nordisk vindkraft) vill i området uppföra 19 vindkraftverk.

Först upp i talarstolen var Klas-Göran Vilgren (V).

– Jag tycker vi avstyrker hela vindkraftsparken.

Gustaf Beck-Friis (M) yrkade på en återremiss.

– Det är olika information från olika myndigheter. Jag yrkar på återremiss så att Sydnärkes miljöförvaltning får göra en samlad bedömning.

Sara Pettersson (MP) yrkade på avslag av vindkraftsparken.

– Vindbruksplanen måste omarbetas.

Christer Johansson (S) påpekade att vindbruksplanen inte var ett misslyckande utan att den gjordes utefter de förutsättningar som fanns 2012.

Han påpekade även att folkopinionen är mycket stark mot ett uppförande av vindkraftsparken.

Anette Schön (KD) påpekade att hennes tyngsta argument för att säga nej till vindkraftsparken är vattendirektivet från EU.

– Det är jätteviktigt att vi har den här typen av områden orörda.

Yrkandet om en återremiss ställdes mot kommunstyrelsens förslag om att säga nej till hela tillståndsansökan. Kommunstyrelsens förslag vann.

Ärendet efter handlade om kommunfullmäktige skulle godkänna ansökan om vindkraftsparken Laxåskogen i Tiveden som vindkraftbolaget VKS vill uppföra. Där handlar det om 20 vindkraftverk.

– Min uppfattning är att vi sitter i händerna på bolagen som kommer med parker. Ansökan är undermålig, sade Klas-Göran Vilgren (V) som även var emot att företaget hade skrivit i sin ansökan om att tillståndet skulle få tas i anspråk även innan beslutet hade vunnit laga kraft. Klas-Göran Vilgren tillstyrkte sju vindkraftverk av 20 i den planerade parken. Det var kommunstyrelsens förslag.

Bo Rudolfsson (KD) hade svårt att tro att länsstyrelsen skulle godkänna att tillståndet skulle få tas i anspråk innan beslutet hade vunnit laga kraft. Bo Rudolfsson yrkade på att godkänna Sydnärke miljöförvaltnings förslag om att ge tillstånd för 15 vindkraftverk av 20. Efter votering vann kommunstyrelsens förslag om att säga ja till sju vindkraftverk av 20.

Mer läsning

Annons