Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu får Laxå nattaxi

Från och med mitten av december rullar taxibilar från Örebro till Laxå nattetid.
– Vi ser detta som ett steg i satsningen för att folk ska kunna bo i Laxå, säger kommunstyrelsens ordförande Tommy Holmqvist (S).

Annons

Laxå kommun har skrivit avtal med Länstrafiken i Örebro om nattaxi. I den nya tidtabellen för länets kollektivtrafik kommer fyra turer från Örebro till Laxå på sen kvällstid och natt att finnas med. Klockan 23 och klockan 01.30 på fredagar och lördagar kommer en taxi att vänta på Järntorget i Örebro för att köra till centrala Laxå.

– Detta är ett komplement för att man ska kunna ta sig hem från Örebro med kollektivtrafik, säger kommunstyrelsens ordförande Tommy Holmqvist (S).

Det är möjligt att åka kollektivt från Örebro till Laxå på kvällar och nätter redan nu. Men nuvarande resor kräver flera bussbyten och tar lång tid. Från och med fredagen den 16 december kommer taxibilar att köra raka vägen från Örebro till Laxå.

Avtalet med nattaxi kostar Laxå kommun 525 kronor per tur på fredagar och 550 kronor per tur på lördagar, minus avgiften som passageraren betalar.

– Varje passagerare betalar 80 kronor för att åka med. Om ingen vill åka med betalar kommunen enbart 35 kronor i framkörningsavgift, förklarar Tommy Holmqvist.

Om det i stället är många som vill åka till Laxå den aktuella tiden körs flera taxibilar fram.

Eftersom kommunen inte vet hur många turer som faktiskt kommer att köras till Laxå och hur många passagerare som åker med i varje bil är det väldigt svårt att beräkna vad denna satsning kommer att kosta.

– Blir det alldeles för dyrt får vi avbryta, säger Holmqvist.

Planen är att erbjuda nattaxi under ett års tid för att sedan utvärdera om verksamheten ska fortsätta.

Mer läsning

Annons