Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu kör bussarnafrån nya terminalen

Nu rullar bussarna från nya bussterminalen vid resecentrum. Men Järnvägsgatan öppnas inte förrän om ytterligare tre veckor.

Annons
Nu rullar bussarna från nya bussterminalen vid tågstationen. Men ännu är Järnvägsgatan stängd för trafik.

I går började länsbussarna att åka ifrån den nya bussterminalen vid tågstationen i Laxå. Tidigare har bussarna samsats med parkerade bilar och tågresenärer framför stationshuset.

– Det har varit trångt och krångligt med bilar som har stått i vägen, säger Lars Johansson, teknisk handläggare Laxå kommun.

Trots att Järnvägsgatan inte är färdig än har kommunen bestämt att länstrafiken ska börja trafikera den nya bussterminalen redan nu.

– Vi tycker att det är bra att flytta bussarna så fort som möjligt.

Tidsplanen sprackNäringslivschef Mats Fransson berättar att kommunen håller den planerade budgeten för Laxås resecentrum. Men tidsplanen sprack lite på grund av den tidiga och kalla vintern. Arbetet med Järnvägsgatan skulle varit klart redan innan vintern men nu gäller slutbesiktning den 1 juni.

– Grävningen blev mer omfattande än det var tänkt från början. Tjälen slog till väldigt tidigt i höstas, säger Mats Fransson.

Under den kommande veckan ska markentreprenörerna NCC påbörja arbetet med bilparkeringen framför stationshuset. Parallellt med bilparkeringen kommer även cykelparkeringen att växa fram med cykelställ och skärmtak. Dessutom fortsätter arbetet med att asfaltera Järnvägsgatan.

– Korsningen Järnvägsgatan, Postgatan ska även höjas lite så den kommer i nivå, säger Fransson.

Nästa etapp är upprustningen av stationshuset, som beräknas starta den 1 oktober. Under juni månad kommer kommunen börja söka efter entreprenör för arbetet, berättar Lars Johansson. Först och främst kommer taket att fixas till så att det inte regnar in.

– Det är prio ett, säger Mats Fransson.

PrioriterasÄven väntsalen och toaletterna inne i stationshuset prioriteras i första skedet.

Sedan kommer kommunen att installera fjärrvärme i stationsbygganden för att få en låg driftkostnaden, berättar Fransson. Därefter ska husets exteriör putsas.

– Vi får se hur långt pengarna räcker, säger Mats Fransson.

Laxå kommun har tidigare berättat för NA att de gärna ser någon mer verksamhet i stationshuset, till exempel ett taxibolag, kiosk eller turistbyrån. Men ännu har inget företag nappat på idén, berättar Fransson.

Totalt kommer resecentrumet att kosta 10,6 miljoner kronor, enligt budget. 6,1 miljoner har kommunen fått som statligt stöd och 4,5 miljoner lägger Laxå kommun in över en treårsperiod. Laxås nya resecentrum ska stå klart för invigning under våren eller försommaren 2012.

Mer läsning

Annons