Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu låser de ytterdörren

Att alltid låsa ytterdörren hemma har blivit en rutin för paret Anita och Sven-Erik Windh. Anledningen är ett inbrott för ett år sedan.

Annons
Har lärt sig låsa. Anita och Sven-Erik Windh fick ut en ny bil på försäkringen då den stulna bilen blev krockad mot ett träd. I dag låser paret Windh alltid sin ytterdörr för att undvika att få besök av tjuvar. BILD: TOVE SVENSSON

I september förra året gick Anita Windh in till grannfrun i Laxå, medan maken Sven-Erik Windh var hemma och såg på tv. Grannfrun såg att någon startade paret Windhs bil och frågade om de skulle åka bort. Eftersom paret inte skulle åka bort gick Anita Windh till bilen och ryckte upp bildörren på passagerarsidan.

– Vid ratten satt en ung kille. Jag frågade vad han gjorde i vår bil. Är det några problem svarade killen mig. Sedan körde han snabbt iväg, säger Anita när hon minns tillbaka.

Det visade sig att den unga killen hade gått in i familjen Windhs bostad och stulit bilnyckar och två klockor.

Krockade med träd

– Vi ringde polisen och de kom hit. Senare ringde de och berättade att de hade gripit killen som hade krockat vår bil i ett träd i Baronbackarna i Örebro, säger Anita Windh.

Enligt Anita Windh kom killen från Rådjursstigen i Laxå där han hade brutit sig in hos en annan familj.

– Tiden efter inbrottet och stölden av bilen kändes olustig. Det var värst dagarna efter. Jag var uppskärrad. Nu går det bra, men vi låser alltid ytterdörren även om vi är hemma, säger Anita Windh.

Nu i september var paret Windh på rättegång mot den unge mannen som för ett år sedan gjorde flera inbrottsförsök och inbrott hos privatpersoner i Laxå.

– Det känns skönt att polisen tog honom, säger Anita Windh.

Dömd till ungdomsvård

Den unga mannen, som är 19 år, dömdes den 14 september av Örebro Tingsrätt för olaga hot, ofredande, stöld, grov stöld, försök till grov stöld, tillgrepp av fortskaffningsmedel och narkotikabrott. Alla brotten begicks i Laxå.

19-åringen dömdes till ungdomsvård och han ska betala skadestånd till tre privatpersoner och två försäkringsbolag.

Mer läsning

Annons