Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ser Thorsten fram mot nya äventyr

Efter 31 år som socialchef i Laxå drar Thorsten Holgersson snart vidare. I sommar börjar ett nytt kapitel i Thorstens liv. Livet som pensionär.

Annons
Motorintresserad. Thorsten Holgersson är mycket intresserad av motorer. Nu när hans nya liv som pensionär börjar kommer han att köra många turer med motorcykeln. Foto: Tove Svensson

I november år 1982 började Thorsten Holgersson arbeta som socialchef i Laxå. Han kom då närmast från Arboga där han arbetade som socialinspektör.

– Jag ville gå vidare och tjänsten fanns i närområdet. Jag är uppvuxen i Hallsberg.

I 31 år har Thorsten Holgersson haft posten som socialchef i Laxå.

– Jag har hela tiden kommit bra överens med personalen och politikerna. Annars hade jag inte kunnat stanna så länge. Jag har haft sex olika ordföranden i socialnämnden under de 31 år som jag har arbetat. Alla har varit socialdemokrater.

Thorsten Holgersson säger att tjusningen med att arbeta som socialchef i en liten kommun är att han har fått rycka ut praktiskt.

– Jag vill vara nära och vara ute i verksamheten. I en liten kommun är det mycket att göra. Man saknar kanske expert- och specialistfunktioner och då får man vara med själv och hjälpa till.

Något annat som har varit bra enligt Thorsten Holgersson är att han har kunnat utveckla den sociala verksamheten.

– Jag har fått vara med och sett när idéer blivit från ax till limpa.

Under åren har Thorsten Holgersson fått arbeta mycket med den tuffa ekonomin i Laxå kommun och det är det som varit tråkigast under de 31 åren.

– Ekonomin har gjort att vi måste centralisera verksamheten i allt större utsträckning. Det är dock viktigt att man inte tar bort den icke lagstadgade verksamheten som är av förebyggande karaktär. Dagcentralen, Frivilligcentralen och Träffpunkt 14 är sådana verksamheter.

När Thorsten Holgersson får i uppgift att nämna något roligt som hänt under hans tid som socialchef så berättar han om japanbesöket. Laxå kommun fick besök från Japan i slutat av 1990-talet. Anledningen till besöket var att de tyckte att Laxå kommun var framåt inom äldreomsorgen.

Thorsten Holgersson nämner även att det har byggts ett solrum för äldre och daglediga samt ett äldregym. Han påpekar även att Laxå kommun gick i topp i Socialstyrelsens senaste brukarundersökning som avsåg hemvårdens insatser gällande trygghet i boende.

Vad ska du göra nu?– Jag ska hitta på något av mer praktisk natur. Jag har en traktor i stugan som har rasat och nu får det bli en ny med grävaggregat. Sen skulle jag vilja köpa en gammal bil, en mindre amerikanare och en jolleseglare.

I garaget hemma i Laxå står en sportbil och en motorcykel parkerad.

– Jag tycker om när det händer nya saker och kan ha väl bråttom ibland. Jag är för det mesta glad och gillar skämt.

Thorsten Holgersson arbetar som socialchef till och med den 20 juni.

Mer läsning

Annons