Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny bil spar liv och pengar

Nu kan räddningsledaren vid brandstation i Laxå komma fram snabbare till en olycksplats.
– Detta kan rädda liv, eller iallafall underlätta för den som har det svårt, säger brandman Kenneth Hermansson.

Annons
”Första insats person”. Räddningsledare vid Laxås deltidsstation som kommer att köra den nya bilen när de har sina jourveckor. Från vänster: Leif Stenefjord, Christian Bichis, Bert-Ola Bichis och Rickard Bodén.

Det rullar ett nytt brandfordon i Laxå. Som andra brandstation inom Nerikes brandkår får deltidsstationen i Laxå funktionen ”första insats person” – FIP.

Det innebär att jourhavande räddningsledare åker i tjänstebil under sin jourvecka för att snabbare kunna komma fram till olycksplatsen vid ett larm.

FIP kom till Sverige genom Räddningstjänsten i Jönköping 2003 och finns i dag på 125 brandstationer runt om i landet.

Tre minuter

Tack vare att räddningsledaren kan åka direkt på ett larm, utan att först åka in till brandstationen, kan denne komma fram till olycksplatsen i snitt tre minuter tidigare. Detta sparar både mycket pengar för samhället och minskar det personliga lidandet.

– På en vanlig insats kan man spara 7 000-8 000 kronor. Handlar det om människoliv sparar man ännu mer pengar, säger brandman Kenneth Hermansson, från Räddningstjänsten i Jönköping.

För Laxås fyra räddningsledare innebär den nya funktionen ett nytt sätt att jobba och tänka. I stället för att komma till olycksplatsen samtidigt som de andra brandmännen kommer de numer att få göra den första insatsen ensamma i väntan på uppbackning.

Till exempel kan detta innebära att räddningsledaren får spärra av vägen och påbörja första hjälpen vid en bilolycka eller försöka släcka en brand utifrån med pulversläckare i väntan på brandbilen.

”Ett annat tänkt”

– Det här är ett annat tänk för oss, säger räddningsledare och kårchef Leif Stenefjord.

För att komma in i sina nya roller som första person på plats har räddningsledarna i Laxå fått utbildning i vad de ska göra i första skedet när de kommer till en olycksplats.

En viktig sak är att varna med bilens blåljus för att uppmärksamma till exempel andra bilister att det skett en bilolycka.

Som första person på plats får räddningsledaren även en viktig roll i att rapportera vad som har hänt och vilka räddningsinsatser som behövs. Denne kan även ge vägvisning till resterande styrka om det är svårt att hitta till olycksplatsen.

Räddningsledare Leif Stenefjord övar på sin nya roll som förste person på plats vid en olycka.

Nerikes brandkår

Inom Nerikes brandkår finns två heltidsstationer, i Örebro och Byrsta, samt 15 deltidsstationer.

Brandmännen på deltidsstationerna är timmanställda och bor och arbetar i närheten av sin brandstation.

Personalen har beredskap var tredje vecka. Då ska de vara beredd att rycka ut från brandstationen inom fem minuter.

Mer läsning

Annons