Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny explosion: Pellets för sex miljoner upp i rök

(UPPDATERAD 19.42) Pellets för minst sex miljoner kronor gick upp i rök då pelletsen självantände i Laxå Pellets nya lagersilo.
I kväll blossade elden upp igen efter en explosion som gjorde att hela taket trillade in.
– Det är självklart jättetråkigt att det här händer, säger produktionschefen Olle Isacsson.

Annons
Släckningsarbetet vid Laxå Pellets fortsatte under lördagen.

I går morse fick Nerikes brandkår ett larm om att det rök ur Laxå pellets nya lagersilo. Väl framme luktade det rök. I silon förvarades det färdig pellets. Lagersilon byggdes upp år 2010 för cirka 10 miljoner kronor efter att den gamla silon hade exploderat efter att den blev överhettad av pellets som hade självantänt. I går självantände pelletsen precis på samma sätt som år 2010.

Nerikes Brandkår hade ute styrkor från stationerna i Laxå och Byrsta som tillsammans arbetade med att försöka kyla ner silon.

Efter en stund hördes en explosion från silon. Alla på plats fick ta ett steg tillbaka. Ingen person skadades. Ambulans fanns på plats ifall det skulle bli någon mer explosion. Efter närmare undersökning visade det sig att det var en elevator vid silon som hade exploderat. Arbetet med att kyla av silon pågick hela dagen. På eftermiddagen beslutades det att glödbranden skulle släckas med hjälp av kvävgas. Det för att försöka rädda silon så gott det gick.

Men vid 19-tiden blossade det upp igen:

– Vi höll på att förbereda för att lägga in kvävgas. Men det hann vi aldrig göra. Plötsligt exploderade det igen och en tårtbit av taket flög ner på backen. Sen trillade hela taket in på grund av värmen, berättar Olle Isacsson, produktionschef på Laxå Pellets.

Enligt de första beräkningarna hade pellets för omkring tre miljoner kronor gått upp i rök.

– Men nu handlar det nog om minst det dubbla, runt sex miljoner kronor. Och det är självklart jättetråkigt.

Nerikes Brandkår skickade

dit nya extrastyrkor efter den andra explosionen. Vid 01-tiden hade släckningsarbetet övergått till bevakning. Läget är under kontroll, men fem brandmän och personal från Laxå pellets finns på plats under hela natten.

Vad kommer ni att göra härnäst?

– Vi kommer att ringa försäkringsbolaget och reparera skadorna. Transportbanden till silon är trasiga. Just nu står produktionen still, men i september är produktionen igång igen, Kent Torwald, vd på Laxå pellets.

Vad kan ni göra för att det inte ska starta fler bränder?

– Det var fel på temperaturgivaren i silon. Vi hade problem för några dagar sedan med elen då det åskade. Det är inget som har felindikerat. Den här nya silon var utrustad med teperaturgivare som skulle varna i tid om det blev någon skillnad i temperaturen, men det gjorde den inte.

RELATERADE ARTIKLAR NA 2/7 2010: Kraftig explosion i silo

Storproducent

Laxå Pellets bildades 2004 och är en av Sveriges större producenter av bränslepellets.

Tillverkningsvolym är cirka 95 000 ton per år.

Laxå pellets ägs av Norrtull energi AB.

Källa: laxapellets.se

Mer läsning

Annons